Timpul Local

Pe jos, de-a lungul râului Bâc

Ecologiștii au parcurs peste 70 de km pe jos, de-a lungul apei, de la izvorul râului din s. Temeleuți, r. Călărași până în municipiul Chișinău, destinația călătoriei. 

De la Călărași la Chișinău, calitatea apei degradează

Pe parcursul expediției, tinerii au luat probe ale apei și stabilesc nivelul de poluare a râului pe diferite segmente. „E o experiență nemaipomenită, ne este foarte interesant să cercetăm apa din bazin. În același timp, înțelegem importanța salubrizării râului și păstrarea ecosistemului”, susțin tinerii. „Calitatea este determinată în urma unei probe de identificare a macro-nevertebratelor. Astfel, am văzut că la Temeleuți apa este excelentă, la Strășeni este bună, iar odată cu apropierea de Chișinău, calitatea apei este din ce în ce mai proastă”, afirmă Ina Coșeru, președintele Centrului Național de Mediu. Tinerii vor parcurge întreg municipiu până pe strada Varnița, una dintre cele mai poluate în regiune. „Pe strada Varnița, vom demonstra că nu există viață în râul Bâc și contăm pe un dialog cu primarul Dorin Chirtoacă ca să soluționăm problema poluării”, continuă Ina Coșeriu.

„Problema mediului trebuie abordată sistemic”

Tinerii s-au bucurat de susținerea primăriilor din Călărași și Strășeni, a specialiștilor de la Inspecția Ecologică și Centrul de Sănătate publică din Călărași. „Tinerii au pus întrebări despre stațiile de epurare, gunoiștile din regiune, apele uzate, toate sursele de poluare ale râului Bâc. Planificăm și o excursie la Stația de Epurare din Chișinău, după care sperăm să-l întâlnim pe domnul primar general” povestește președintele Centrului. „În urma acestei expediții, cu toții am înțeles că problema mediului trebuie abordată sistemic, iar noi suntem responsabili să trăim într-un mediu mai sănătos”, a concluzionat Dorin Jamba, instructorul copiilor pe durata călătoriei.

Aceasta nu este prima activitate din acest an organizată de Centrul Național de Mediu. Pe 24 martie, peste 400 de tineri au participat la Forumul Tinerilor, unde au prezentat scenete, gazete de perete pe teme ecologice, au cântat și au vizionat filme. Pe 27 aprilie, s-a organizat o campanie de salubrizare, iar pe 29 mai un flash mob în Piața Marii Adunări Naționale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *