Penitenciar pentru minori sau „tabără de odihnă” pentru VIP-uri?
În Penitenciarul nr. 10 Goian, din municipiul Chișinău, deținuții minori deprind diferite meserii, frecventează lecțiile într-un regim normal, fac sport, citesc sau merg la consultațiile psihologului. Mai mult, în celulele în care ei își ispășesc pedeapsa sunt condițiile necesare pentru ca dezvoltarea lor să decurgă eficient, deoarece, aici, tinerii cântă la chitară sau joacă șah.
Din start, am pornit cu ideea că voi ajunge într-un penitenciar de minori, unde toți sunt agresivi, unde stă câte un gardian la fiecare colț și unde celulele ar fi patru pereți goi. Însă, mare mi-a fost mirarea când am găsit o închisoare care seamănă, mai degrabă, cu o tabără de odihnă pentru VIP-uri.
Totuși, în spatele unui zid cu sârmă ghimpată, mă aștepta un alt adevăr, dar și o debarasare de mai multe stereotipuri despre deținuți și penitenciare, pe care, din păcate, le-am deprins în timp.
„Nimeni nu va afla că acești copii au primit diploma de studii în penitenciar”
Pentru început, am intrat în blocul administrativ. Acolo, condițiile nu erau prea bune, iar coridoarele arătau ca cele din perioada sovietică. Însă biroul unde am întâlnit-o pe șefa penitenciarului, Liuba Jignea, era bine amenajat și foarte modern. Șefa ne-a povestit cât de important este procesul de instruire pentru deținuții minori, ca ulterior aceștia să se poată reintegra în societate.
„Ei au parte atât de instruirea gimnazială obligatorie, cât și de instruirea profesională. Chiar acum se desfășoară cursul de pregătire a bucătarilor, iar profesorii care predau aici sunt de la școala nr. 2 din Cricova. Pentru lecțiile gimnaziale invităm profesorii de la Liceul Bălcescu din comuna Ciorescu. Niciodată și nimeni nu va afla că acești copii au primit diploma de studii în penitenciar. La noi, minorii desenează, confecționează diferite lucruri neobișnuite, joacă fotbal sau volei, privesc televizorul sau citesc în bibliotecă”, ne asigură șefa Penitenciarului Goian, Liuba Jignea.
După ce am trecut de câteva uși de fier și gratii, am reușit să ajungem în fața blocului unde sunt deținuți minorii. Tot acesta este și blocul unde tinerii fac ore, mănâncă sau consultă psihologul. Clădirea este bine îngrijită, iar când intri, ai impresia că ai ajuns la o tabără de odihnă de elită, întrucât sunt coridoare luminoase, săli de studii moderne, cantină bine amenajată, celule cu televizor, postere și jocuri distractive.
Bibliotecă, ocupație și educație
În Penitenciarul Goian este o bibliotecă bogată. Pe lângă lectură, tinerii merg la cursul „Mâini dibace”, unde confecționează diferite obiecte hand-made. Dascălii sunt mulțumiți de faptul că elevii sunt interesați să învețe multe lucruri noi.
„Anul acesta au fost introduse discipline noi: educația civică, protecția civică sau modul sănătos de viață. Minorii sunt foarte educați. La lecții discutăm. Băieții sunt interesați de ceea ce învață și sunt disciplinați. După ce vor ieși de aici, vor avea o ocupație. Unii dintre ei chiar au reușit să primească și diploma de bucătar”, povestește Olga Erhan, profesoară la penitenciar.
Biblioteca are cinci rafturi și toate sunt pline cu mai multe cărți din diferite domenii, inclusiv cu manualele pentru instruirea gimnazială. Tinerii pe care i-am întâlnit au spus că le place să citească și că tot ei singuri fac ordine printre cărți.
„Vreau ca Moș Crăciun să-mi permită să plec acasă…”
Într-un auditoriu, alți câțiva minori erau în toiul pregătirilor de sărbătorile de iarnă. De câteva zile, aceștia confecționează lănțișoare și jucării pentru a împodobi pomul de Crăciun. Cu acuarelă, creioane sau hârtie colorată în mână, tinerii radiau de fericire. Aplicau atent vopseaua pe hârtie și după aceasta se uitau mândri ce a ieșit. Ei fac asemenea jucării, pentru că administrația le-a promis că le va aduce de sărbători un brad înalt, pe care vor putea să-l împodobească.
Dificil, dar câțiva dintre deținuți au acceptat să ne vorbească. Astfel, un băiat a spus că îi plac foarte mult activitățile pe care le desfășoară aici. Disciplina preferată a acestuia este biologia, asta pentru că poate afla mai multe lucruri despre corpul său.
Un alt minor a spus că deși condițiile în penitenciar sunt bune, ei nu sunt în libertate. Iar la întrebarea „Ce-ți dorești în acest an de la Moș Crăciun?”, tânărul a spus trist că vrea să i se permite să plece acasă.
Terapie prin muzică și desen
În formarea și dezvoltarea acestor deținuți minori o mare importanță o are psihologul instituției. Acesta trebuie să identifice pentru fiecare tânăr metoda potrivită de comunicare. De la terapie prin muzică până la desene, psihologul găsește posibilități de a face minorii să spună tot ce au pe suflet. De regulă, efectul se observă chiar după primele consultații.
„La noi deținuții nu stau numai închiși. De dimineață până seara, copiii sunt implicați în diferite activități. Interacționez cu ei des și observ că fiecare trebuie abordat diferit. Împreună desenăm, ascultăm muzică, iar totodată îi întreb despre familie, probleme sau pentru ce au ajuns aici. Când vin la început sunt foarte închiși, însă după câteva consultații încep să vorbească. Asta face ca procesul de acomodare să treacă mai rapid”, subliniază psihologul penitenciarului, Natalia Cojocari.
În penitenciarul nr. 10 Goian, din municipiul Chișinău, își ispășesc pedeapsa 23 de minori cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Aici, colaboratorii sunt îmbrăcați în civil pentru a crea o atmosferă prietenoasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!