Pentru o mai bună promovare a vinurilor moldovenești se cere o nouă abordare
Potrivit lui Gheorghe Arpentin, asamblarea soiurilor poate găsi un profil nou al vinurilor moldovenești. Directorul ONVV susține că, în legătură cu încălzirea globală, tot mai multe tipuri de vinuri acumulează zahăr, respectiv, un nivel înalt de alcool și nu prea sunt solicitate pe piață, deoarece consumatorul este interesat în ultima perioadă de vinuri ușoare. „Strugurii autohtoni sunt foarte bine adaptați la clima noastră și de aici trebuie să înțelegem ce avem de făcut”, a spus Gheorghe Arpentin.
Potrivit directorului ONVV, în Catalogul național sunt înregistrate 42 de soiuri de struguri pentru a face vin, însă 55% din suprafața viței de vie din Republica Moldova este ocupată doar de 5 soiuri din care se obține 85% din vinurile moldovenești. „Avem doar vinuri produse dintr-un soi de struguri și, când ieșim pe piețe de export, întâlnim dificultăți în a vinde, căci nu avem ce arăta prin ce ne diferențiem în comparație cu cei care vând același Savignon, Cabernet, Merlot etc”, a conchis Gheorghe Arpentin.
Ion Luca directorul vinăriei „Carpe Diem Wines”, spune că soiurile autohtone de struguri reprezintă de câțiva ani cea mai mare provocare, iar fiecare vinificator încearcă să facă ce știe el mai bine din acestea. Vinificatorul spune că tipurile de vin Cabernet, Chardonnay sau Merlot, produse dintr-un singur soi de struguri, există deja în toată lumea, însă consumatorii caută și apreciază în ultimul timp alt tip de vin. „Vinurile asamblate se deosebesc prin aromele și prin gusturile pe care le au. Sunt chiar unice, sunt interesante în felul lor și nu le găsiți nicăieri în altă parte”, a spus Ion Luca.
Diana Lazăr, vicedirectorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, a spus că Republica Moldova se poate diferenția pe plan internațional și poate deveni mai interesantă pentru consumatorii externi prin intermediul asamblării de vinuri prin care se pot transmite tradițiile și specificul moldovenesc. „Toate vinurile internaționale de top sunt specifice deoarece s-a găsit perfecțiunea în echilibrul dintre diferite soiuri. Așa cum pictorul își creează culorile prin amestecul mai multor nuanțe, așa și un vinificator poate atinge măiestrie și să reușească prin tehnica asamblajului”, a declarat Diana Lazăr.
La evenimentul de degustare a participat și somelierul suedez Andreas Larsson, considerat unul dintre cei mai importanți critici și degustători de vin. În 2007 fost declarat cel mai bun somelier din lume. Acesta a venit pentru a crea asamblaje utilizând vinuri din soiuri de struguri autohtone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!