Istorie

Pentru prima oară foametea a fost experimentată de Stalin în Ucraina…

 De formaţie jurist, în prezent el este angajat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României şi doctorand la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca. În anul care se încheie, Vadim Guzun a reuşit să editeze şi să publice două volume – „Marea foamete sovietică 1926-1936” şi „Foametea, piatiletka şi ferma colectivă, 1926-1936, documente diplomatice româneşti”.

Rămăsesem afară la o ţigară, când un Volkswagen argintiu a parcat în faţa instituţiei. Un tip cu o figură arogantă a trecut prin micul grup aflat la intrare fără să ne privească măcar şi a pătruns în clădire. Cineva a remarcat numărul de înmatriculare CD-15613 şi a spus: „Ruşii ăştia tot sovietici au rămas…”.

Conferinţa a fost prezidată de directorul Institutului Naţional pentru Studierea Totalitarismului, fostul deţinut politic Radu Ciuceanu. El a mulţumit pentru prezenţă Ambasadorului Lituaniei, secretarului II al Ambasadei Federaţiei Ruse, consilierului Vitalie Timiş de la Ambasada Ucrainei, precum şi ataşatului militar al Ambasadei Ucrainei, Volodimir Gavrilov. Apoi, Radu Ciuceanu a vorbit magistral despre rolul istoricului în societăţile democratice şi a prezentat cartea: o culegere de documente româneşti din arhivele MAE privind uciderea prin înfometare a circa cinci-şapte milioane de ţărani ucraineni, fiindcă se opuneau colectivizării. În carte se demonstrează că pentru prima oară foametea a fost experimentată de Stalin ca instrument politic în Ucraina, în 1926-1936, după care criminalul instrument de ucidere în masă e folosit în Basarabia, în anii 1946-1950.

Din partea Institutului au mai vorbit profesorul Buga şi secretarul ştiinţific Octavian Rosi. La final a luat cuvântul şi Ambasadorul Lituaniei, care i-a pus definitiv la zid pe Stalin şi sistemul sovietic. Ultimul a vorbit chiar autorul, Vadim Guzun – în cuvinte simple, dar cu un mesaj copleşitor, după care a răspuns cu eleganţă la toate întrebările. Doritorii au putut achiziţiona câte un exemplar al cărţii, iar autorul a împărţit răbdător autografe tuturor.

Dacian Dumitrescu, pentru TIMPUL


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *