Timpul Liber

Perla Moldovei din Carpați

Datorită frumuseții arhitectonice cât și a reliefului a căpătat denumirea de Perla Moldovei.

Primele mențiuni scrise despre această așezare sunt datorate Cronicii rusești (cca.1387-1392) și documentelor ocazionate de expediția regelui Sigismund de Luxemburg în Moldova în anul 1395. Dintre documentele interne, este menționat actul din 31 iulie 1431, prin care Alexandru cel Bun a dăruit Mănăstirii Bistrița două prisăci și o „casă a lui Crăciun de la Piatra”.

Dacă v-ați propus o escapadă turistică în nord-estul României, atunci Piatra Neamț cu siguranță este o alegere bună. Aici veți putea găsi numeroase monumente istorice și naturale, printre care:

Cetatea dacică Petrodava

Cel mai vechi monument istoric din Piatra Neamț este Cetatea Dacică de pe muntele Bâtca Doamnei. Considerată una dintre cele mai interesante fortificaţii antice din Moldova, această puternică cetate dacică încă mai ascunde destule mistere. Aici a fost descoperită existența unei așezări aparținând eneoliticului (Cucuteni A), epocii bronzului (cultura Monteoru), cetatea dacică, ruinele cetății sunt încă accesibile doar arheologic.
Cetatea Dacică de la Bâtca Doamnei a fost identificată ipotetic cu Petrodava, cetate menționată de geograful grec Ptolomeu (III,8,4). Se pare că această cetate alături de cetatea de pe dealul Cozla și Cetatea Calu de la Piatra Șoimului au reprezentat un sistem defensiv mai amplu, menit să supravegheze Valea Bistriței.

Curtea domnească, Biserica Sf. Ioan și Turnul Clopotnița

Situat în centrul orașului, în Piața Libertății, acest ansamblu arhitectural alcătuit din Curtea Domnească, Biserica „Sf. Ioan” și Turnul Clopotnița își are începuturile, potrivit izvoarelor istorice, în perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Ștefan cel Mare. Biserica zidită în 1497-1498, monumentală și elegantă, este caracteristică stilului arhitectural moldovenesc din acea perioadă. Turnul, construit în 1499 din piatră brută și întărit cu patru contraforturi ce-i subliniază profilul zvelt, are 19 m înălțime. Foișorul de pază a fost adăugat în epoca modernă.

De asemenea, puteți vizita biserica schitului Draga construită între anii 1779-1780, biserica de lemn din cartierul Văleni care este situată pe strada Magnoliei, avându-i drept ctitori mai întâi pe Petru Rareș și apoi pe Alexandru Lăpușneanul în 1574. La Piatra Neamț se găsește și biserica de lemn din cartierul Vânători, ctitorită în 1774 și sinagoga „Baal Sem Tov” aflată la extremitatea estică a fostei Curți Domnești și care este o mărturie a numeroasei comunități evreiești care a existat în acest oraș încă din Evul Mediu.

Cei pasionați de istorie pot trece pe la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț, unde sunt expuse lucrări ce reprezintă toate cele trei faze de evoluție ale Culturii Cucuteni. Alături de acestea, în muzeu este prezentată și civilizația traco-geto-dacică din zonă, locuirea medievală, arme, medalii și obiecte de epocă. Iar vestigiile descoperite în cele peste 150 de situri arheologice și pe parcursul a peste șase decenii formează patrimoniul de excepție al Muzeului de artă Eneolitică Cucuteni Piatra Neamț.

Aici, la Piatra Neamț, puteți vizita și cele patru zone fosilifere: Cozla, Cernegura, Pietricica și Agârcia. În straturile de rocă s-au descoperit depozite fosilifere de pești și scoici, caracteristice zonelor cu un climat subtropical ale acestei perioade. Fauna marină fosilă găsită aici este foarte bogată.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *