Personalitatea zilei: Constantin Brâncoveanu, domnitorul luminat
Căsătorit cu Maria, fiica lui Anton Vodă, Constantin Brâncoveanu a avut cu aceasta patru fii: Constantin, Ștefan, Radu și Matei – și șapte fete – Stanca, Maria, Safta, Ancuța, Elenca, Bălașa și Smaranda. Soția sa, doamna Maria, a fost adevăratul administrator al întregii averi a Brâncovenilor, despre care la vremea aceea se afirma că era fabuloasă. Ea știa rostul fiecărei moșii, al fiecărei case și al tuturor sumelor de bani depozitate în băncile din vestul Europei.
Constantin Brâncoveanu a ridicat biserici și mănăstiri, a înființat școli, a tipărit cărți în multe limbi. A înființat Academia domnească, viitorul colegiu Sf. Sava, cu predare în limba greacă.
Anii domniei lui Brâncoveanu au fost marcați de un progres economic și cultural-artistic, de inițiative de modernizare a aparatului statal, de reformare a sistemului fiscal. A organizat cancelaria statului în vederea întreținerii raporturilor cu puterile străine. Epoca brâncovenească s-a deschis influențelor occidentale care au început să prevaleze asupra celor orientale. Astfel s-a creat o sinteză originală națională, prin aportul tradiției răsăritene și a celei occidentale.
Crești sub suzeranitatea turcească, manevra cu abilitate între puterile vremii cu speranța că se va putea desprinde de turci. A cumpărat, adesea, cu aur bunăvoința turcilor asaltați cu reclamații din țară de alți pretendenți la tron, până când turcii nu l-au mai crezut și au hotărât mazilirea lui.
Ridicați de turci și duși la Istanbul, domnul Țării Românești și fiii lui au avut de ales între moarte și lepădarea de credință. Ianache Văcărescu, ginerele și sfetnicul principal al domnitorului, a fost decapitat primul.Au urmat fiii cei mari. Înspăimântat, Matei, mezinul, a fost gata să renunțe la creștinism: "Dă-mi voie să-mi trăiesc tinerețea. Mai bine vreau să fiu mahomedan decât să mor nevinovat”. Brâncoveanu s-a împotrivit, iar călăul i-a retezat și capul copilului. Constantin Brâncoveanu însuși a îngenuncheat ultimul în fața gâdelui. Capetele celor șase au fost plimbate pe străzile Istanbulului în vârfuri de sulițe, iar trupurile, aruncate în mare. Doamna Maria a aflat vestea în închisoare. Cu ajutorul Patriarhiei Constantinopolului a început pescuitul cadavrelor, care și-au găsit odihna veșnică în insula Halki, într-o veche mânăstire grecească.
Ulterior, trupul lui Constantin Brancoveanu a fost înmormântat la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, ctitorie a sa.