Istorie

Personalitatea zilei. Valeriu Cupcea, actorul care l-a jucat pe Eminescu

A studiat la Școala de Artă din Chișinău și Institutul de Artă Teatrală „A.N. Ostrovski” din Leningrad. Valeriu Cupcea a fost prim-regizor al Teatrului Moldovenesc Dramatic „A.S. Pușkin” din Chișinău în anii 1963-1977 și 1981-1985. A montat chipuri reformatoare pentru arta scenică în acea perioadă : „Eu, bunicuţa Ilico şi Ilarion” de N. Dumbadze (1967), „Faust şi moartea” de A. Levada (1961), „Hanuma” de A.Ţagoreli (1983). După o serie de spectacole realizate de o manieră realist-psihologică se adresează dramelor de esenţă romantică ca „Mascarada” de M.Lermontov (1965), „Tigrul şi Hiena” de Ş. Petefi (1971). Având o grijă permanentă pentru promovarea dramaturgiei moldoveneşti, a montat din literatura noastră roluri ca „Tache, Ianche şi Kadîr de V.I. Popa (1960)”, mai multe piese din V. Alecsandri ca „Fîntîna Blanduziei” (1967), „Iaşii în carnaval” (1969), „Două fete ş-o neneacă” (1971), „Sînzeana şi Pepelea” (1982). A jucat rolul lui Eminescu în spectacolul cu același nume după piesa lui M. Ștefănescu. A avut dramatizări şi din opera lui I. Creangă, montând piesa „Soacra cu trei nurori” (1967; 1972; 1983), apoi după „Amintiri… ” (1977). S-a produs în filmele „Singur în fața dragostei”, „Lăutarii”, „Dimitrie Cantemir” etc.
 
Valeriu Cupcea a lăsat în fonoteca de aur al radiodifuziunii naționale o comoară inestimabilă – înregistrările poemelor lui M. Eminescu.
 
Concursul Republican de Artă Dramatică „Valeriu Cupcea” și strada pe care a trăit, aproape întreaga viaţă, marele actor şi regizor îi poartă numele.

La Teatrul Național „Mihai Eminescu” există o sală-studio dedicată lui Valeriu Cupcea.

Prin exemplul său personal şi prin activitatea-i neobosită, el a contribuit la propagarea şi încetăţenirea în viaţa socială şi culturală a limbii literare române. Pe drept cuvânt, V. Cupcea a fost un cap de şcoală, un model în ce priveşte vorbirea scenică şi recitarea operelor literare. La radio şi televiziune, de pe scenă şi de la tribuna diferitor foruri publice, el a fost un promotor fidel al vorbirii curate şi frumoase, astfel încît felul său de a pronunţa cuvintele şi de a rosti frazele era un model unanim recunoscut.” (Leonid Cemortan)

Valeriu Cupcea s-a stins din viață pe 15 ianuriare 1989 la Chișinău. 

Surse: chisinau.blogspot.com, biblioart.wordpress.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *