Perspectiva europeană a Moldovei depinde de unitatea în societate și în rândul partidelor politice / OPINIE
El este de părerea că cetățenii trebuie convertiți la ideile europene pe căi benevole, iar preferabil prin experimentarea unor beneficii directe din apropierea de UE.
Unele schimbări pozitive graduale au loc deja în autonomia găgăuză, mai puține însă în regiunea separatistă, din cauza absenței unei perspective clare de reintegrare a țării, și în folosul proceselor democratice, subliniază politologul.
În opinia lui Dionis Cenușă, Moldova este puternic afectată de diviziunile geopolitice, care segmentează societatea și chiar geografia țării. Prin urmare, este dificilă contemplarea unei perspective europene atotcuprinzătoare. Minoritatea găgăuză și populația din regiunea transnistreană, asociate puternice cu procesele integraționiste rusești, numără circa 500 mii de persoane.
De aceea, în condițiile depopulării țării, care în prezent are sub 3 milioane de cetățeni, percepția cetățenilor cu viziuni pro-ruse și, respectiv, moderate sau sceptice față de UE va conta tot mai mult, observă politologul.
În 2004-2005, PCRM și Vladimir Voronin au putut fi atrași în sinergia europeană, deși aceștia manifestau viziuni pro-ruse clare, amintește Dionis Cenușă.
Un scenariu similar cu PSRM și Igor Dodon ar fi mult mai greu de realizat, crede politologul, deoarece atenția UE este dispersată, în vecinătatea europeană există o serie de crize (interferența Rusiei în Ucraina, Siria, migrația ilegală etc.), iar Rusia este puternic interesată în remodelarea politicului moldovenesc cu ajutorul forțelor pro-ruse.
Este practic imposibil să asiguri o perspectivă europeană fără a avea o unitate cât mai largă în societate, iar pentru aceasta trebuie să există și o poziție unificată în rândul majorității partidelor politice, concluzionează politologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!