CSI / Rusia

Peskov îi amenință cu închisoarea pe politicienii care îi cer demisia „țarului” Putin

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, i-a amenințat, marți, 12 septembrie, pe cei care încalcă legile cenzurii din timpul războiului, pentru care există pedeapsa condamnării cu până la 15 ani de închisoare, în contextul în care în urmă cu o zi deputații municipali din toată Rusia au cerut Dumei de Stat să îl acuze pe președintele rus de înaltă trădare pentru declanşarea războiului în Ucraina iar acesta să-și dea demisia.

Reporterul Reuters, Jake Cordell scrie pe Twitter că Dmitri Peskov, spune că linia dintre a critica legal campania armată a Rusiei în Ucraina și încălcarea legilor cenzurii din timpul războiului, pentru care există pedepse de până la 15 ani de închisoare, este „foarte, foarte fină”.

Luni, 12 septembrie, deputații municipali din Moscova i-au cerut demisia lui Vladimir Putin și l-au acuzat de înaltă trădare pentru declanşarea războiului în Ucraina. Aceștia spun că președintele rus „dăunează viitorului Rusiei și al cetățenilor săi”.

„Deputații încă nu au interdicție să aibă o opinie. Și de asemenea nu este interzis să vorbești de demisia președintelui. Nu este un monarh, ci un lucrător angajat, primește un salariu din taxele noastre”, le-a spus jurnaliștilor de la Insider Ksenia Torstrem, adjunctul municipal al districtului Semenovski din Sankt Petersburg. „Funcția noastră este de a reprezenta interesele oamenilor și vedem că oamenii nu sunt mulțumiți”, transmite The Guardian.

Războiul declanșat de Putin a provocat un efect invers „demilitarizării” Ucrainei cu furnizări de armament occidental în valoare de peste 38.000 de milioane de dolari.

Astfel, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută, 70% dintre ruşi susţin într-o măsură mai mare sau mai mică campania militară în Ucraina, în timp ce 18% din populaţie se opune.

Sâmbătă, Rusia a anunţat etragerea trupelor sale din mai multe locuri strategice din regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei) ceea ce a stârnit criticile susţinătorilor unei ofensive mult mai agresive în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *