Actualitate

Peste 150 notari din România și Moldova au purtat discuții de specialitate la Chișinău

În discursul său, Eduard Serbenco a menționat că „Uniunea Națională a Notarilor Publici din România are o existență de peste 20 ani de activitate. În această perioadă, domeniul notariatului în România a avansat mult și s-a dezvoltat, experiența fiind preluată de state din Europa. De asemenea, și Republica Moldova continuă să preia din această experiență, transpusă inclusiv în legea cu privire la organizarea activităţii notarilor. În lege este stabilit că organul de autoadministrare și reprezentare a profesiei este Camera Notarială. Ne dorim ca ea să devină, cât mai curînd, pe deplin funcțională”, a afirmat secretarul de stat.

Pe parcursul întrunirii, notarii au discutat aspecte legislative ce reglementează activitatea lor, spețe din practica notarială menționând aspectul dublei cetățenii, circulația datelor cu caracter personal, încheierea actelor juridice ale societăților comerciale sub spectrul conflictului de interese.

În acest context menționăm că, Ministerul Justiției a prezentat Guvernului un proiect de lege prin care se propun modificări în cadrul normativ privind organizarea activității notarilor. Acestea vizează modul de constituire și funcționare a Camerei Notariale, Comisiei de licențiere, Colegiului disciplinar, instituirea competenței subsidiare a Ministerului Justiției de a interveni în unele situații cu potențial risc de blocare instituțională, aspectele de organizare și predare a arhivei activității notariale, precum și excluderea unor carențe existente în cadrul normativ în scopul perfecționării acestuia.

Sursa: Curentul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *