Petele negre din trecutul lui Puşcaş încă aşteaptă o „lămurire”
Tot el ar fi condamnat la moarte doi polițiști pentru faptul că de la o fabrică de vin din Cahul au dispărut două piese din inestimabila avere socialistă: un butoi cu vin şi, un altul, cu spirt.
Pretinsele sentințe, care ar confirma cele sus-amintite, au fost publicate de bloggerul Veaceslav Balacci. La încercarea redacției Deschide.MD de a obtine un comentariu, Pușcaș ne-a declarat: „Eu sunt statalist, Balacci e unionist, iată de unde vine toate campania asta organizată împotriva mea. Voi veni cu o reacţie mai amplă maine”.
Potrivit documentelor publicate la 14 martie 1989 (şi pe care le semnează, alături de Voronin, şi Puşcaş), autorităţile RSSM au aprobat o instrucțiune pentru a intimida acţiunile stradale, care luau amploare în perioada aceea la Chişinău, oamenii revendicând alfabetul latin, limba română şi independenţa faţă de URSS. Aceasta a servit ca bază pentru atragerea la răspundere administrativă şi penală a moldovenilor deşteptaţi. În fapt, o măsură de reprimare şi contracarare a Marilor Adunări Naţionale.
Imediat după aprobarea acelei instrucţiuni, în primăvara lui 1989 Puşcaş a convocat întregul corp de magistraţi de la Judecătoria Frunze (actuala Buiucani) la sediul Judecătoriei Supreme, într-o şedinţă cu participarea viceministrului Afacerilor Interne, Juc, şi şefului KGB al RSSM, Lavranciuk. Judecătorii au fost atenţionaţi să nu achite protestatarii, ci, dimpotrivă, să dispună arestarea lor! Puşcaş a atenţionat judecătorii, că vor surveni consecinţe foarte grave pentru ei, dacă vor continua să aibă o atitudine tolerantă faţă de „naţionalişti", cum erau numiţi pe atunci moldovenii deşteptaţi. Pentru că judecătorii, în mare parte erau intelectuali care sprijineau Renaşterea Naţională, nu îi executau instrucţiunile, Puşcaş a modificat ulterior competenţa Judecătoriei Frunze, dosarele „naţionaliştilor" fiind transmise la examinare altor judecători, loiali puterii sovietice.
Mai mult, autorul susține că Pușcaș a condamnat doi polițiști la moarte, pentru că cineva a furat un butoi de spirt și un altul de vin de la una din fabricile de vinuri din Cahul.
Este vorba de "sentinţa emisă de Puşcaş la 5 iunie 1979 în privinţa a doi poliţişti din Cahul, dintre care unul de 38 de ani, tată a doi copii minori. În baza unor formulări arbitrare, cum ar fi „luptă insuficientă cu furturile averii socialiste", Puşcaş i-a condamnat la MOARTE, prin ÎMPUŞCARE, fiindu-le incriminată dispariţia unui butoi cu vin şi a unuia cu spirt de la una din fabricile de vinuri din Cahul! Soţia poliţistului în vârstă de 38 de ani după sentinţa lui Puşcaş şi-a ieşit din minţi! Ce să-i faci? Aşa erau timpurile! Sub sentinţă vedeţi inscripţia „Заказ №78" („comanda nr.78") (oare de la cine a fost comanda?) şi că sentinţa a fost editată în 150 de exemplare! Probabil, pentru ca s-o vadă cât mai mulţi moldoveni, ca să ştie de frică…", mai comentează Balacci. O dovadă a apropierii lui Pușcaș de sistemul sovietic este și tatuajul cu ancoră şi stea sovietică de pe mâna stângă.
Sursa: Deschide.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!