Politică

Petru Lucinschi a zburat la București să-și apere fiul. Pasagerii cursei l-au descris ca fiind foarte agitat (FOTO)

Fostul președinte a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă cu un aparat de zbor al companiei Tarom, la orele 10:45.

Pasagerii cursei l-au descris pe Lucinschi ca fiind foarte agitat. Potrivit lor, înainte de decolare, Lucinschi a vorbit foarte mult la telefon cu apropiați, spunând că în București se va vedea cu foști colaboratori și cu fostul președinte al României, Ion Iliescu.

Menționăm că, Sergiu Lucinschi se află sub control judiciar până din 1 aprilie până în 30 mai. În timpul controlului judiciar, Sergiu Lucinschi are interdicţie să părăsească România şi să comunice cu suspecţii, denunţătorii, martorii şi experţii din dosar. De asemenea, Sergiu Lucinschi trebuie să meargă la Poliţia Oraşului Voluntari, judeţul Ilfov, în zilele stabilite prin programul de supraveghere, să se prezinte în faţa procurorilor sau la instanţă ori de câte ori este chemat şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa.

Procurorii DNA l-au reținut pe fiul fostului președinte Lucinschi în noapte de luni spre marți (30 – 31 martie) pentru șantaj și trafic de influență. După expirarea ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore, Sergiu Lucinschi a fost lăsat liber. Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor de arestare preventivă și a dispus doar control judiciar pentru 2 luni.

În perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi l-a șantajat pe omul de afaceri Alexandru Horpos cu o plângere penală pe care a depus-o la DIICOT, în schimbul sumei de 4 milioane de euro. De asemenea, Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează, anunță Direcția Națională Anticorupție.

În aceeași perioadă Sergiu Lucinschi a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

În acest sens, Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să dispună efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Fostul președinte al Republicii Moldova din perioada 1997-2001, Petru Lucinschi a fost în perioada 1971-1976, secretar al Comitetului Central (CC) și membru al Biroului Politic al Partidului Comunist din Moldova. El era pe atunci singurul basarabean din conducerea Partidului Comunist din RSS Moldovenească. De la înființarea acestei republici sovietice, conducerea era compusă aproape în întregime din cetățeni de origine ucraineană, rusă și transnistreană. A fost deputat în Sovietul Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești (RSSM) (1967-1980), deputat în Sovietul Suprem al RSS Tadjikistan (1986-1990), deputat în Sovietul Suprem al URSS (1986-1991). Apoi, între anii 1990-1996, este ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Democrat Agrar din Moldova (PDAM).

sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *