Piața Centrală și oamenii cărora nu le ajung bani pentru masa de Crăciun
Moldovenii au intrat în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Majoritatea lor, reprezentând oamenii simpli, sunt în căutarea prețurilor cât mai mici la produsele alimentare pentru a putea pregăti mesa cât mai bogată de Crăciun şi Revelion. În timp ce unii sunt gata să cheltuie pentru masa de sărbătoare mii de lei, alți se mulțumesc și cu o masă modestă cu cartofi prăjiți.
Miercuri, una din cele mai friguroase zile ale acestei săptămâni, am mers la Piața Centrală din Chișinău. Acolo oamenii alergau zgribuliți în stânga și în dreapta, asemenea unui furnicar. Unii cu pungile care aproape să-i tragă de pământ, alți din contra, strângeau din umeri când vedeau prețurile exagerate după părerea lor. Noi am încercat să aflăm ce bucate vor pune moldovenii pe masă, atât de Crăciun, cât și în seara de Revelion și ce buget acordă pentru aceasta.
„Preconizăm un buget modest între 1500 și 2 mii de lei”
Pe Ludmila am găsit-o cumpărând câteva kilograme de carne pentru piftie şi pârjoale, și ceva din salamuri. Ne-a spus că va întâlni Crăciunul alături de familie. „Preconizăm un buget modest între 1500 și 2 mii de lei cel mult. Vom pregăti o masă mică, ca să le facem bucurie copiilor noștri. Noroc că soțul lucrează peste hotare, de altfel, cu salariile de la noi, nici nu știu cum am putea supraviețui”, ne relatează Ludmila. Ea se arată nedumerită de faptul că prețurile cresc de la o zi la alta, însă buzunarele moldovenilor nu le pot face față.
Cu Violeta ne-am întâlnit chiar în mijlocul pieței. Ea are 28 de ani și este medic rezident. Ne-a asigurat că a pregătit deja meniul pentru masa de sărbătoare, doar că prețurile sunt cam pipărate.„Sper să mă încadrez în jurul sumei de 2 mii de lei. Salariul meu de 1700 de lei, plus bursa. Îmi mai trimite soțul bani de peste hotare. Oricum, nu vom avea un meniu ieșit din comun. Ne vom mulţumi cu salate, carne la rolă, dulciuri…”, ne-a spus Violeta, care se pregăteşte să sărbătorească alături de cei trei copii și soțul care revine acasă de sărbători.
„Ne mulțumim măcar cu niște cartofi prăjiți și cu o bucată de pâine”
Mătușa Valentina, în vârstă de 77 de ani, o femeie slabă și gârbovă, cumpăra câteva oase de găină în sumă de 10 lei, pentru a prepara o zeamă în seara Revelionului. Anul Nou, ne-a explicat ea, îl va întâlni de una singură, cu o farfurie de zeamă și o felie de pâine. „De Crăciun deja vin copiii și pregătesc masa de sărbătoare. O să cumpăr câteva picioare de găină și o să fac răcituri, o să fac și sarmale, o să prăjesc și o tigaie de cartofi”, spune mătușa. Și ea se plânge și de prețurile mari. Având o pensie de 1000 de lei, ea va cheltui în jur de 500 de lei, în cazul în care acești bani i-ar ajunge și pentru o bucată de salam.
Pe moș Ion, cu o cușmă neagră de cârlan de toată frumusețea, l-am surprins cumpărând câteva kilograme de grăunțe pentru găinile din curte. El ne-a spus că a procurat și câteva fire de praj, și 2 kg de cartofi. Cu pensia de până la 1000 de lei, bătrânul nu-și permite să pregătească o masă fastuoasă de Crăciun. „Cu banii e greu… De Crăciun voi fi eu și soția, ambii pensionari. Ne mulțumim măcar cu niște cartofi prăjiți și cu o bucată de pâine”, a adăugat moș Ion.
„Tăiem porcul în fiecare an”
Parascovia a ieșit nu demult din spital și a venit să vadă prețurile de la piață. Locuiește la țară, unde, după cum spune tradiția, în ajunul Crăciunului se sacrifică porcul. „Nu cred că voi cheltui mai mult de 1000 de lei. Tăiem porcul în fiecare an și pregătim din el bucatele tradiționale, plus că mai avem și păsări în ocoale. Vin copiii, nepoții, ne adunăm în jur de 12 persoane și trebuie multă mâncare”, mărturisește femeia. Ea recunoaște că este casnică și că, de n-ar fi fost copiii, care îi trimit bani de peste hotare, nu știe cum ar supraviețui.
La un moment dat, ne-a atras atenția un puști de vreo trei ani care alerga în jurul unei băltoace. Lângă el, la o tarabă cu citrice, Tudor, tatăl său, achită pentru câteva kilograme de mandarine și banane. Acesta ne-a spus că prețurile sunt puțin mărite înainte de sărbători, însă doar o dată în an e Crăciunul. „De sărbători, mergem la părinți la țară. Acolo ei taie porcul, iar majoritatea bucatelor sunt preparate din carne de porc. Noi cumpărăm din oraș fructe, legume și ceea ce mai zic părinții că e nevoie”, ne povestește Tudor. De obicei, ei nu sărbătoresc Revelionul, menționează el, pentru că e în perioada postului. Însă pentru că anul acesta 1 ianuarie va fi sâmbătă, vor pregăti un pește la rolă cu salată și o cupă de șampanie.
Majorările de prețuri la produsele alimentare în ajunul sărbătorilor de iarnă sunt evidente, în comparație cu anul trecut. De exemplu, dacă acum un an un kg de cartofi costa de la doi până la patru lei, astăzi costă cel puțin șase lei. Un kg de ceapă la finele lui 2016 putea fi procurat cu patru-cinci lei, iar acum – cu cinci-șase lei. Prețul unui kilogram de carne de pui a crescut cu 10 lei.
Începând cu 1 mai 2017, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real a fost stabilit în mărime de 14,09 lei pe oră sau 2380 lei pe lună. La 1 aprilie, în urma unei indexări, pensia minimă pe economie a fost stabilită în sumă de 961 lei, fiind valabilă atât pentru angajații în economia națională, cât și pentru cei din agricultură.
Viorica Tcaci, stragiară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!