Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina ar putea rescrie manualele de război
O nouă investigație realizată folosind surse din informații deschise oferă o imagine de ansamblu asupra pierderilor suferite de armata rusă în războiul din Ucraina, unul dintre cele mai atent păzite secrete ale Kremlinului, transmite Hotnews.
Ancheta a fost realizată de jurnaliștii de investigație de la MediaZona și Meduza, aceștia apelând de asemenea la expertiza lui Dmitri Kobak, profesor de învățare automată („machine learning”) la Universitatea din Tübingen și cercetător al mortalității în exces.
Aceștia au găsit o modalitate de a estima pierderile rusești folosind doar date din surse deschise: registrul cazurilor de moștenire din Rusia și statisticile de la Rosstat, biroul de statistică al țării.
Folosind aceste date și modelări statistice, anchetatorii au estimat că până la sfârșitul lunii mai a acestui an, în jur 47.000 de bărbați ruși cu vârsta de sub 50 de ani muriseră în războiul declanșat de Vladimir Putin.
Număr uriaș de soldați ruși uciși în luptele din estul Ucrainei
„În 2022 și 2023, numărul cazurilor de moștenire pentru bărbați, în special pentru cei tineri, a crescut dramatic. Dacă știți cât de des se deschid cazuri de moștenire pentru morții dintr-o anumită grupă de vârstă, această creștere poate fi folosită pentru a stabili mortalitatea masculină în exces – adică numărul real al celor care au murit în război”, explică aceștia.
Ei precizează de asemenea că cifra de 47.000 reprezintă doar numărul cetățenilor ruși care au murit în război și nu include și pierderile suferite de separatiștii din așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk.
Potrivit calculelor anchetatorilor, anul trecut aproximativ 25.000 de bărbați ruși sub vârsta de 50 de ani au murit în război, iar de la începutul acestui an până pe 27 mai 2023 alți 22.000. Cifrele par să confirme declarațiile oficialilor ucraineni, dar și estimări independente, care afirmă că Rusia a înregistrat pierderi uriașe în timpul lunilor de iarnă, când s-a concentrat pe cucerirea orașului Bahmut.
De altfel, chiar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a invocat de mai multe ori numărul mare de pierderi înregistrate de ruși la Bahmut comparativ cu cele ucrainene drept unul dintre motivele pentru care a refuzat retragerea din acest oraș aflat în estul Ucrainei.
Noua estimare dată de jurnaliștii de investigație ruși cu ajutorul profesorului Kobak de la Universitatea din Tübingen are o încredere de 95% pentru intervalul de 40.000-55.000 de soldați ruși morți până la sfârșitul lunii mai, datele din registrul de moșteniri al Rusiei și modelările statistice fiind confirmat de datele oficiale privind mortalitatea în Rusia publicate de Rosstat.
„Ultima dată când Ministerul Apărării a raportat pierderi a fost în septembrie 2022. Atunci Serghei Şoigu a spus că 5.937 de soldaţi au fost ucişi. Acest număr nu are nicio legătură cu realitatea”, subliniază anchetatorii.
Pierderile suferite de Rusia în „operațiunea militară specială”
Cunoscând numărul de soldați morți în război, se poate estima și numărul de răniți.
Analiza realizată cu ajutorul profesorului Kobak estimează că „pierderile iremediabile” pe care Rusia le-ar fi suferit în timpul războiului s-ar ridica la cel puțin 125.000 de militari, în această cifră fiind incluși militarii care au suferit răni grave.
Acest calcul îi include doar parțial pe militarii dați dispăruți, dar nu și pe cei capturați de forțele ucrainene. La fel ca în cazul bilanțului privind decesele, el nu ține de asemenea cont de răniții din „republicile populare” Donețk și Lugansk.
Investigatorii amintesc că cele mai frecvente estimări ale raportului dintre răniți și morți pentru războaiele din epocile industriale și postindustriale sunt de „3 la 1” (sau 3,5 la 1 ), adică trei răniți pentru fiecare militar ucis. Această proporție medie a fost stabilită pe baza analizei pierderilor umane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a altor războaie din secolul XX.
Pe lângă acest criteriu, analiza a mai ținut cont de rapoarte scurse privind pierderile suferite de către unele dintre unitățile armatei ruse, precum și de datele oficiale privind plățile efectuate de Ministerul Apărării de la Moscova către soldații răniți și familiile lor.
Întrucât estimarea privind numărul răniților este ponderată cu datele oficiale publicate de Ministerul rus al Apărării, cifra finală rezultată devine una mai conservatoare.
De altfel, chiar și estimarea de „3 la 1” a raportului dintre soldații ruși răniți și cei morți în timpul războiului din Ucraina este criticată însă de către istoricul și cercetătorul militar Christopher Lawrence, director al Institutului Dupuy, pe motiv că nu ar reflecta pierderile reale suferite în cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit unor estimări, acest raport ar trebui să fie de cel puțin 4 sau 5 la 1. Se crede însă că și armata ucraineană, nu doar cea rusă, a suferit un număr de răniți raportat la morți mai mare decât cel din alte conflicte moderne.