Actualitate

Planetă trăieşte pe împrumut. FMI: Ori iertăm, ori falimentăm pe bandă rulantă

Pentru reprezentanţii FMI actuală situaţie este unică în ultimii 200 de ani, experţii instituţiei avertizând că întreagă economie globală se află în punctul în care doar restructurarea datoriilor sau declararea falimentului pe bandă rulantă împreună cu reducerea cheltuielilor şi creşterea inflaţiei ne-ar mai ajută să evităm un colaps economic total.

La o privire atentă, se observă că economiile emergente au recurs la imprmuturi pentru a depăşi perioada crizei, în timp ce statele dezvoltate au apelat la diverse metode de reducere a acestei sarcini acumulate în urmă asistenţei financiare acordate unor instituţii bancare şi în anii de stagnare economică, menţionează cotidianul The Telegraph.

Bogaţii lumi, cei mai îndatoraţi

Banca Reglementelor Internaţionale a calculat că în rândul ţărilor G7 nivelul datoriilor a crescut, din 2007 şi până în prezent, cu 40 de puncte procentuale, până la 120% din PIB al acestora.

Niciuna din economiile dezvoltate ale lumii nu a reuşit să reducă influenţă gradului de îndatorare raportat la PIB, această incluzând şi datoriile persoanelor fizice precum şi cele ale guvernelor.

La nivel general, totalul datoriilor existente a crescut cu 57 de trilioane de dolari în ultimii opt ani, până la 199 de trilioane de dolari, depăşind cifrele rezultate în urmă creşterii economice globale din această perioada (286% din PIB).

Explozia în acumularea unui nivel ridicat al datoriilor publice se vede îndeosebi în ţările în care nivelul inflaţiei de 2% nu a putut fi menţinut.

În schimb, o spirală deflaţionistă globală a dus la creşterea constanţa a numărului ţărilor îndatorate şi a nivelului dobânzilor pe care acestea sunt nevoite să le plătească.

Combinaţia toxică "deflaţie + contracţie economică", în special în zona euro, îi face pe analiştii de la McKinsey să concluzioneze că "reducerea gradului de îndatorare este un fenomen rar întâlnit, iar soluţiile pentru această problema se dovedesc a fi greu de găsit".

În pragul colapsului global

Europa nu este singură sperietoare pentru dezvoltarea economică la nivel global.

Datoria publică a Chinei a crescut de 4 ori faţă de nivelul înregistrat în 2007 atingând valoarea de 28 de trilioane de dolari, de la numai 7 trilioane la debutul crizei.

Cu un nivel de 282% că pondere din producţia economică, gradul de îndatorare al Chinei l-a depăşit pe cel al Statelor Unite, fiind întrecut în acest moment doar de cel al Japoniei.

Morişca împrumuturilor merge înainte

Standard&Poor’s a făcut publice, săptămâna trecută, estimările pentru gradul de îndatorare al principalelor economii pentru anul în curs.

Statele Unite vor emite obligaţiuni în valoare de peste 21 de trilioane de dolari în cursul acestui an, o valoare aproape dublă faţă de Relaxarea cantitativă anunţată în zona euro, arată Business Insider.

Două tremi din noile titluri de stat emise la nivel global nu sunt direcţionate către noi investiţii, ci pentru a finanţa împrumuturile pe termen lung contractate de statele respective.

În Europa, Franţa şi Italia vor fi responsabile în acest an pentru jumătate din suma ce va fi împrumutată de statele din zona euro.

Sume la fel de importante vor fi contractate şi de Germania şi Spania, fapt ce lasă să se întrevadă că economiile din regiune sunt departe de a fi la un nivel performant.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *