Muzică

Plâng ghitarele după Mihai Dolgan…

În 2009, la un an de la plecarea sa la Domnul, la Palatul Naţional a fost organizat un concert în memoria artistului. Anul curent, de ziua artistului, urma să fie instalată o placă comemorativă pe faţada casei unde a locuit, dar n-a fost să fie…
Solicitată de TIMPUL, Lucia Culev, directoarea Direcţiei cultură a Primăriei municipiului Chişinău, ne-a spus că, din păcate, Valerian Doicov, sculptorul care a câştigat concursul – şi care, de asemenea, lucrează şi la placa comemorativă a lui Nicolae Costin – nu a reuşit până la 14 martie să realizeze această placă. „Probabil, ea va fi instalată până la sfârşitul anului curent. În bugetul primăriei sunt prevăzute mijloacele financiare respective”, ne-a mai spus Culev.
Mihai Dolgan a creat o epocă întreagă în muzica uşoară din Basarabia, deschizându-ne, cu mult înainte de dezgheţ, porţile spre Europa, constată mai mulţi admiratori ai săi. Regizorul şi actorul Ion Ungureanu este de părerea că, în timpul URSS, popularitatea „Noroc”-ului se compara doar cu cea a formaţiei „Beatles”. Cu plecarea lui în plină forţă creatoare, neamul românesc a pierdut un mare creator şi o valoare care va dăinui în timp.
„Cântă un artist, „ Primăvara”, „De ce plâng ghitarele”, „Dor, dorule” – sunt doar câteva şlagăre de-ale sale cu care au crescut generaţii întregi.
Mihai Dolgan s-a născut în satul Vladimireşti, raionul Sângerei. În 1988 i s-a conferit titlul onorific de artist al poporului. A decedat, pe 16 martie 2008, în urma unui cancer pancreatic, descoperit de medici cu doar câteva luni înainte de moartea sa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *