Planta care alungă dependența de tutun
Aceasta are în componență ulei volatin, heterozide amare, amidon, saponine, tanin, vitamina C
În principiu este folosită rădăcina sau rizomii în scop fitoterapeutic. Se recoltează toamna, în perioada octombrie-noiembrie, sau primăvara. Rizomii se spală, se despică și se lasă să se usuce până devin casanți.
Ajută la stimularea stomacului
De obicei, obligeana ajută la indigestie, digestia dificilp, hiposecreția gastrică, ulcerul gastric sau duodenal. Bolile pot fi vindecate doar în câteva săptămâni dacă consumați 100 ml macerat la rece cu 20-30 de minute înainte de fiecare masă.
De asemenea, dacă luați același macerat la rece, mai exact câte un pahar dimineața pe stomacul gol și seara, înainte de a mânca, acționează asupra constipaţiei atonă şi psihică, cu efect ce depăşeşte acţiunile laxativelor clasice. În cazurile de ulcer şi gastrită cu un puternic substrat emoţional este mult mai recomandată administrarea sub formă de pulbere.
Ajută la îmbunătățirea memoriei
Pentru a ajuta la îmbunătățirea memoriei, mai ales la copii sau la vârstnici, este recomandat zilnic, dimineața și seara, să se consume câte un vârf de cuțit pulbere pusă într-o linguriţă de miere.
Te scapă de fumat
Planta este recomandată persoanelor dependente de tutun sau alcool. Taie pofta de a fuma și susține organismul pe perioada de dezintoxicare. Rădăcina de obligeană mestecată încet dezobișnuieștefumătorii de tutun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!