Actualitate

Plantarea unui copac azi, salvează vieți mâine

În satul Rădenii Vechi din raionul Ungheni anul 1976 a fost marcat de o tragedie. Din cauza alunecărilor de teren care au avut loc, circa 15 la sută din casele localnicilor au fost luate de pământ. Pentru că satul este așezat pe culmi, în timpul anilor cu precipitații abundente, alunecările erau un proces specific. Din cauza tragediei și a nesiguranței, o parte din localnici au plecat cu traiul în satele vecine.
În ultima zi de octombrie am participat la înverzirea spațiilor din acest sat, care astăzi încă mai țin minte evenimentul dramatic de acum aproape 40 de ani. Împreună cu alți voluntari din instituțiile publice din țară, am plantat aproximativ patru mii de puieți, chiar pe una din pantele din apropierea Primăriei Rădenii Vechi.

O zonă de protecție

Anton Gălușcă, inginer silvic șef al Rezervației Naturale „Plaiul Fagului” spune că locul de înverzire s-a ales din considerentele că este un teren afectat de alunecări și este o zonă de protecție pentru sat. „Vrem să întărim și să oprim procesul acesta de alunecări. Din timp s-a pregătit solul pentru a planta anume salcâmul alb, pentru că această specie este una care crește repede și se dezvoltă bine în acest tip de sol”, a afirmat inginerul silvic.

Rata de prindere a puieților se așteaptă a fi de 70 la sută, cel puțin acestea sunt așteptările lui Anton Gălușcă. Iar aceasta depinde de mai mulți factori, printre care se numără și seceta, care se înregistrează în ultima decadă. „În studiile specialiștilor noștri se arată că în ultimii ani, cantitatea de precipitații acumulată este cam de 30 la sută, în comparație cu normele admise”, comentează inginerul silvic șef al Rezervației Naturale „Plaiul Fagului”.

Vera Golan, primarul satului Rădenii Vechi a menționat că alunecările care ar prezenta pericol pentru oameni, nu au fost înregistrate în ultimii ani, iar acest lucru cu siguranță se datorează plantării copacilor. „Lumea se teme să nu se repete tragedia. Sătenii au înțeles că e nevoie să plantam copaci. Ce altceva e în puterile noastre să facem? În fiecare an, plantăm împreună cu oamenii și elevii din sat, pentru a le oferi o educație ecologică”, spune primarul.

În localitatea Rădenii Vechi urmează să fie împădurite la primăvară încă 10 hectare. Adrian Burența, inginerul cadastral din sat a spus că această hotărâre a fost luată în cadrul consiliului sătesc. „Împreună cu oamenii din sat urmează să plantăm aceste terenuri, unde vor participa și elevii claselor mai mari”. În perioada 2002-2011, Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” a sădit circa 508 hectare.

Obiectiv: extinderea gradului de împădurire cu 15%

Aurel Lozan, doctor în biologie, a subliniat „acțiunea prin care sunt implicați oamenii este un pas de credibilitate în fața cetățenilor, în special acelor lucrători silvici, cercetători, oameni simpli cărora le pasă de natură”, a precizat specialistul. Totodată, el precizează că Moldova poate să se laude cu faptul că s-a reușit păstrarea (cel puțin ca proprietate funciară) a terenurilor cu ecosisteme forestiere de tip natural. „Ne mai bucură faptul, că populația, oamenii de rând, vor să ajute sectorul. Mizăm pe ei și mizăm pe noi toți. Doar împreună, având o idee clară și scop bun, vom reuși”, a conchis Aurel Lozan, coordonatorul Programului pentru Moldova în cadrul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Ion Platon, director general adjunct al Agenţiei „Moldsilva” a declarat pentru TIMPUL că aceste acțiuni de împădurire au avut loc în cadrul unui program stabilit pentru anii 2011-2020. Acesta presupune extinderea gradului de împădurire cu 15 la sută în toată țara. Astfel, în prezent acest indice a ajuns aproape de 13 la sută, iar prioritățile stabilite aproape au fost atinse. În ziua națională de înverzire au fost plantate circa 40 de hectare, ceea ce prezintă 250 de mii de puieți în toată țara. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *