Economie

Planul lui Putin pentru orientarea economică a Rusiei către Est este o păcăleală – experți

Putin mizează pe pierderile economice din oprirea gazelor pentru a distruge sprijinul occidental pentru Ucraina înainte ca armele occidentale să-i distrugă armata.

Sancțiunile occidentale amenință până la 40% din PIB-ul Rusiei, iar declarațiile lui Vladimir Putin despre întorsătura economică către Est sunt o farsă.

The Spectator scrie despre acest lucru cu referire la un studiu al Școlii de Management Yale privind impactul sancțiunilor asupra Rusiei.

Potrivit unui studiu de la Yale, după începutul războiului, orice companie din Rusia care realizează profit în valută străină a fost nevoită să convertească 80% în ruble, ceea ce a distorsionat piața în favoarea rublei. A apărut o piață neagră paralelă în care dolari reali sunt tranzacționați cu o primă de 100% față de rata oficială.

De asemenea, experții infirmă teza că scăderea exporturilor rusești este compensată de creșterea prețurilor. Ei subliniază că statisticile guvernului rus au fost elaborate cu atenție minciuni pentru a ascunde adevărata amploare a catastrofei care se desfășoară.

„Dacă te uiți la datele reale ale pieței cu privire la volumele de petrol și gaze care sunt efectiv tranzacționate, până în mai, veniturile din exporturile de energie ale Rusiei au scăzut la 14,9 miliarde de dolari, mai puțin de jumătate din ceea ce a câștigat în prima lună după invazie”, se spune în declarație. spus.mesaj.

Experții invocă două motive pentru această prăbușire. Unul este că China, care se presupune că ultimul mare aliat internațional al Rusiei, a făcut eforturi nemiloase pentru o reducere uriașă la petrolul rusesc. În plus, costul transportului petrolului rusesc de la Novorossiysk a crescut semnificativ din cauza sancțiunilor care îngreunează efectuarea plăților, precum și a asigurării pentru transport maritim și mărfuri.

Un alt motiv pentru scăderea veniturilor din energie ale Rusiei este că Putin a decis efectiv să impună sancțiuni asupra propriei gaze prin tăierea livrărilor către Europa.

Autorii raportului Yale notează că planurile lui Putin de a pivota spre Est nu au nici un sens economic, nici practic. În 2021, Rusia a exportat doar 16,5 miliarde de metri cubi de gaz în China, față de 170 de miliarde de metri cubi în Europa. Acum, cel mai vestic zăcământ de gaz din Rusia, Chayanda, conectat la China prin conducta Power of Siberia 1, are o capacitate anuală maximă proiectată de doar 25 de miliarde de metri cubi – „și asta doar până în 2025”. „Alte zăcăminte de gaze, în special Sahalin și Khabarovsk, ar trebui să fie conectate la Puterea Siberiei. Dar chiar și atunci când întreaga rețea de gaze din Orientul Îndepărtat este finalizată, debitul acesteia nu va atinge capacitatea uneia dintre gazoductele rusești către Europa – Nord Stream – 1″ (55 miliarde de metri cubi)”,

Totodată, conducta anunțată Power of Siberia 2, cu o capacitate de 50 de miliarde de metri cubi pe an, care ar trebui să lege Peninsula Yamal din Arctica de China, rămâne un plan pe hârtie. Gazprom, fiind blocată de sancțiuni de la atragerea finanțelor internaționale și de la cumpărarea de echipamente occidentale, nu poate finanța acest proiect.

„Prin urmare, „pivotul” propus de Putin depinde în întregime de banii Beijingului. Proiectul Power of Siberia 1 de 45 de miliarde de dolari, finalizat în 2014, a fost finanțat integral de China. Dar, în ciuda presupusului sprijin diplomatic al Beijingului pentru Moscova, amenințarea cu sancțiunile SUA în ceea ce privește operațiunile lor globale au determinat multe bănci chineze de top să retragă toate împrumuturile și finanțările din Rusia. Giganții energetici chinezi, cum ar fi Sinochem, au suspendat, de asemenea, toate investițiile și întreprinderile mixte rusești.

Deși unele companii chineze continuă să opereze în Rusia, doar cele care nu își desfășoară activitatea în afara Rusiei și Chinei, deci nu au nimic de pierdut în urma sancțiunilor internaționale. În timp ce China rămâne împrumutatorul de ultimă instanță pentru Power of Siberia 2, această susținere va avea un mare cost politic pentru Kremlin.

Experții mai notează că, deși Moscova se consideră principalul partener economic al Beijingului, de fapt este doar a 11-a cea mai importantă piață pentru China. Cifra de afaceri comercială dintre acestea s-a ridicat la 72,69 miliarde de dolari pentru anul. În același timp, în 2021, cu Statele Unite, această cifră pentru China a fost de 506 miliarde de dolari.

Potrivit unui studiu de la Universitatea Yale, ieșirea a peste 1.000 de companii internaționale după invadarea Ucrainei de către Putin va afecta 40% din PIB-ul Rusiei.

Scăderea importurilor a devastat industriile sale străine dependente de tehnologie auto, aviație și militară. Valoarea adăugată internă brută în Rusia a scăzut cu 62% în sectorul construcțiilor, cu 55% în agricultură și cu 25% în industrie.

„În ciuda maniei lui Putin pentru autosuficiență și înlocuirea importurilor, producția internă rusă s-a oprit complet, incapabil să înlocuiască afacerile, produsele și talentele pierdute. Situația financiară a Kremlinului este mult mai proastă decât se înțelege în mod obișnuit”, spune studiul de la Universitatea Yale. .

De la începutul războiului din Ucraina, rezervele valutare ale Rusiei s-au redus cu 75 de miliarde de dolari. Deși costurile directe ale războiului Rusiei nu au fost dezvăluite, experții militari de la SOFREP au estimat că Kremlinul cheltuiește aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi.

„Putin se bazează pe pierderile economice din oprirea gazelor pentru a eroda sprijinul occidental pentru Ucraina înainte ca armele occidentale să-i spargă armata. Dar sancțiunile au deschis un alt front economic în care Rusia suferă mult mai mult decât se credea anterior. Putin poate și neagă acest lucru. durere economică.” „Dar această iluzie are un preț. Criza economică va deveni în curând politică”, se spune în articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *