PLANUL REUNIRII (III): Foaia de parcurs
Referendum
Respectând valorile democratice ale lumii libere în care optăm să aparținem, este necesară ca viitorul stat unit să fie validat de către voința populară. Este necesară o consultare populară conform legilor și Constituției României, pe întreg teritoriul viitorului stat. Nu putem avea două consultări și nu putem gira un exercițiu care să fie supus intereselor conducătorilor vremelnici dintre Prut și Nistru. Pentru a se efectua un singur referendum pe ambele maluri de Prut, e necesară o perioadă în care populația să fie corect informată asupra viitorului și felul în care drepturile fiecărui cetățean vor fi schimbate. Această perioadă nu poate fi mai mică de un an…
Reunificare 2018
Lipsa de orice orizont de integrare europeană ca stat separat al Republicii Moldova, criza economică cronică, precum și contextul internațional care anunță mari schimbări geo-politice ne permit să ne uităm la anul 2018 ca la un punct terminus în care reunificarea să fie realizată și consultarea populară, având ca punct intermediar, informarea în masă a populației, să se efectueze.
Desigur, mai trebuie îndeplinite și alte puncte din foaia de parcurs, pe lângă voința populară.
Oferta politică
Elitei conducătoare din Republica Moldova va trebui să i se facă o ofertă consistentă, în care persoanele lor să nu fie afectate de viitorul stat. Viitorul lor, în fruntea statului Republica Moldova, oricum este unul incert, supus schimbărilor interne și celor regionale.
Desigur, președintelui Republicii Moldova i se poate garanta pentru o anumită perioadă postul de prim-vicepreședinte al statului unit, dacă nu este un basarabean cel care ocupă funcția cea mai înaltă în stat. Acest lucru poate să fie valabil și pentru alte funcții precum cea de prim-ministru. Trebuie co-interesați și cei care fac parte din cercul Puterii de la Chișinău.
Reflecția democratică și constituțională a reprezentanților poporului este Parlamentul. Pentru că președintele României a declarat, nu doar o dată, că oferta Unirii aparține strict Bucureștiului și acceptarea ei aparține strict Chișinăului, Parlamentul României trebuie să voteze primul o declarație de reîntregire.
Organ reprezentativ socio-politic
În luna noiembrie, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova a emis o declarație istorică pentru Unirea cu România. În conținutul acesteia, se propune crearea unei structuri civico-politice pe modelul Sfatului Țării din perioada 1917-1918 care să cuprindă toate categoriile sociale, etnice și confesionale.
Acest organ este cadrul necesar ca o alternativă în cazul în care clasa politică de la Chișinău nu înțelege să facă pasul necesar spre Unire, ca singura șansă a cetățenilor Republicii Moldova. Sfatul Țării trebuie să joace un rol important în lămurirea populației, având rolul asumat de îndrumător al maselor.
Calea de urmat
Fiecare zi este esențială, în momentul actual nu avem timp de pierdut.
Duminică, 27 martie 2016, este un punct de referință, care ar trebui să se regăsească la Chișinău un Sfat al Țării constituit în cadrul unui Congres Civic. Mitinguri ample trebuie organizate cât mai des și pornind cu și de a de la momentul zero – 27 Martie.
Ultimele evoluții din România au arătat cât de importantă este voința populară din stradă, singura care poate determina schimbări pe termen lung. Cu miile, zecile de mii și sutele de mii, cetățenii din ambele state trebuie să își exprime voința. În primul rând, noi vom produce schimbarea.
Este de datoria fiecărui bun român să se angreneze activ până atunci și să pună în comun energiile creative ale neamului nostru. Viitoarea Unire nu va fi una atât bazată pe factorul etnic, ci pe valorile care sunt împărtășite în sens larg de marea majoritate a populației. Toate forțele unioniste trebuie să se realizeze amplu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!