Justiție

Platon, Cavcaliuc și Platon: Ambasadorul Marii Britanii dă asigurări că se discută posibila lor extrădare

Întrebat dacă Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc și Constantin Botnari au cerut deja azil politic în Marea Britanie și care sunt șansele ca ei să obțină azil având în vedere reputația pe care o au în Republica Moldova, ambasadorul a dat asigurări că Marea Britanie analizează orice cerere de azil politic cu mare atenție și că se discută cu R. Moldova în privința cazurilor de extrădare.

„E o întrebare delicată, care necesită un răspuns prudent. Politica Marii Britanii atunci când e vorba de cazuri individuale este de a nu confirma și nici infirma existența unor cereri de azil. (…) Vă asigur însă că noi analizăm orice cerere de azil politic cu mare atenție, indiferent din partea cui vine. Noi avem încredere în justiție. Aceeași politică se aplică și în raport cu cererile de extrădare. Discutăm cu autoritățile din Republica Moldova – în cazurile de extrădare discută autoritățile de drept din cele două țări. Vă asigur că discuții între autorități au loc, dar mai mult de atât nu vă putem spune”, a declarat ambasadorul Marii Britanii, citat de deschide.md.

În același timp, a vorbit și despre legislația foarte permisivă a Marii Britanii pentru afaceri, de care au profitat anumite persoane căutate de procurorii moldoveni și și-au deschis afaceri acolo. Ambasadorul a remarcat că pe „ușile pentru businessul adevărat” au pătruns și niște indivizi pe care autoritățile Marii Britanii ar fi vrut să nu le vadă. La moment, potrivit ambasadorului, se lucrează la o nouă legislație pentru a-i depista pe cei care și-au jefuit țările din care provin.

„De ce au ales Marea Britanie – asta ar trebui să-i întrebați pe ei. Dar nu aș vrea să se creeze percepția că Marea Britanie este un loc atractiv pentru penalii care fug de justiție. Noi nu-i punem la adăpost pe cei care și-au jefuit țările din care provin. Lucrurile sunt exact invers. Noi lucrăm cu maximă determinare la diferite investigații cu jurisdicții din întreaga lume, inclusiv pentru a returna oamenilor banii furați de cei deferiți justiției. Dar aveți dreptate, Londra a atras anumite fonduri ilicite. Motivul este că noi avem o piață imobiliară atractivă în care este ușor să investești și de acest lucru unii abuzează. Nu mă refer neapărat la moldoveni. E un fenomen care există de vreo 20-25 de ani. Noi am deschis ușile pentru businessul adevărat, dar pe acele uși deschise au pătruns și anumiți indivizi pe care noi nu am fi vrut să-i vedem. Politica noastră guvernamentală este de a face din Regatul Unit un loc ostil pentru criminali. Acum lucrăm la o nouă legislație pentru a putea depista aceste fonduri ilicite, a le confisca și returna acolo de unde au fost furate”, a declarat ambasadorul.

Steven Fisher a explicat și procesul prin care cei căutați de procurori ar putea fi extrădați din Marea Britanie.

„În mod obișnuit, extrădarea are loc prin notificări roșii ale Interpol, care ar putea însemna „arestare” sau „arestare și extrădare”. Abia după această notificare începe un proces pe bilaterală. Procurorii țării care cere extrădarea trebuie să transmită dovezile culpei procurorilor din țara ce urmează să extrădeze o anumită persoană. Aceștia examinează probele și, dacă crima invocată în demersul bilateral este considerată crimă și în țara căreia i se solicită extrădarea și dacă demersul este bine întemeiat legal și conține suficiente argumente, procurorii din țara gazdă se vor adresa instanțelor de judecată. Doar instanța de judecată poate decide dacă dă sau nu undă verde pentru extrădare. Instanța nu examinează dacă s-a comis sau nu crima, ci doar dacă este întrunită condiția extrădării. Pare o procedură sofisticată, dar nu durează neapărat mult timp”, a explicat ambasadorul.

Vă amintim că, recent PCCOCS a anunțat că fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, nu este pe lista persoanelor anunţate în căutare internațională de Biroul Interpol de la Lyon.

Potrivit procuraturii, motivul invocat de Interpol ar fi articolul trei al Constituției Interpol, care interzice organizației să întreprindă orice intervenție sau activități cu caracter politic, militar, religios sau rasial. Procurorii menționează însă că au remis o cerere de comisie rogatorie către autoritățile din Marea Britanie. Prin intermediul acesteia, au solicitat înaintarea acuzării lui Cavcaliuc.

Gheorghe Cavcaliuc a părăsit Republica Moldova în luna iulie 2021 şi a fost surprins de mai multe ori pe străzile Londrei. La începutul lunii august 2021, acesta susţinea că munceşte acolo în cadrul unei companii internaţionale şi că asta ar fi motivul pentru care nu revine în R. Moldova. Fostul şef adjunct al IGP este vizat în dosarul „verde de briliant”.

La începutul lunii aprilie, el, împreună cu mai mulți membri ai partidului PACE l-au stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei, Tudor Tutunaru. Între timp, Procuratura Anticorupție a anunțat că nici Veaceslav Platon nu se regăseşte în lista celor anunţaţi în căutare internaţională. Însă, procurorii au spus însă că au pregătit materialele necesare în vederea înaintării cererii de extrădare a lui Platon, ce urmează să fie expediată pentru examinare autorităților din Marea Britanie.

Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova la câteva zile după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare din iulie 2021. Procuratura Generală spunea că el nu avea vreo interdicție de a părăsi Republica Moldova. Acesta a fost văzut de câteva ori la Londra. Platon a fost achitat, în mai 2021, în dosarul fraudei bancare, la solicitarea procurorilor, însă acesta mai are statut de inculpat în alte trei dosare penale şi este reclamat în mai multe dosare civile privind apărarea cinstei şi demnităţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *