ActualitateExterne

Poate un hacker să facă telefoanele să explodeze în buzunar? Explicația fizicianului Cristian Presură

După explozia miilor de pagere din Liban, o întrebare stă pe buzele tuturor: pot hackerii face telefoanele să explodeze în buzunarele noastre? Cristian Presură, un cercetător român cunoscut, oferă clarificări despre riscurile bateriilor litiu-ion din gadget-urile pe care le folosim zilnic, scrie hotnews.ro.

Pagerele destinate Hezbollahului au explodat în urma unui atac coordonat, cu suspiciuni inițiale că ar fi fost detonate de la distanță prin manipularea bateriilor. Ulterior, s-a aflat că Israelul a plasat explozibili în pagere, detonați printr-un mesaj primit.

Cristian Presură explică faptul că, deși bateriile litiu-ion din telefoane se pot supraîncălzi și în cazuri rare ard, acestea nu explodează în așa fel încât să omoare un om. Faptul că bateriile sunt construite să reziste la scurtcircuite și supraîncălzire asigură protecția utilizatorilor. El precizează că este foarte puțin probabil ca un hacker să facă un telefon să explodeze doar prin manipularea software-ului.

Fizicianul, cercetător la Philips și inventator al unui senzor optic de puls integrat în ceasuri smart, subliniază că orice scurtcircuitare intenționată ar duce la încălzirea treptată a telefonului, nu la o explozie puternică. Fenomenul este legat de acumularea gazelor în interiorul bateriei, care ar putea cauza o mică “explozie”, dar insuficientă pentru a provoca răni grave.

Explozia pagerelor din Liban a fost rezultatul plasării strategice de explozibili, un eveniment rar și extrem de bine coordonat, fără legătură cu tehnologiile standard ale bateriilor litiu-ion din telefoanele noastre.

Pagerele, dispozitive folosite cu decenii în urmă, sunt încă utilizate de grupuri precum Hezbollah, datorită dificultății de monitorizare în comparație cu smartphone-urile moderne.

Cristian Presură, cunoscut și pentru popularizarea științei pe YouTube, explică că, deși riscul unor explozii de baterii este extrem de mic, este important ca dispozitivele electronice să respecte standardele stricte de siguranță impuse la nivel global.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *