Politico: Ministrul ungar de externe s-a certat cu ministrul german de externe din cauza băncii ungare OTP, acuzată că sponsorizează războiul lui Putin
Potrivit martorilor oculari, tonul a fost civilizat, dar a avut loc o dispută aprinsă în legătură cu blocarea de către Ungaria a sprijinului pentru Ucraina. Majoritatea statelor membre ale UE s-au săturat în mod clar de obstrucţionările inutile ale Guvernului Orbán. Unul dintre diplomați a fost derutat, deoarce nu înţelegea de ce s-a agăţat Cabinetul ungar de declararea băncii OTP drept sponsor de război, în condiţiile în care aceasta nu are nicio consecință juridică.
Péter Szijjártó și Annalena Baerbock s-au certat la întâlnirea de luni a miniștrilor de externe ai UE, la Bruxelle din cauza băncii ungare OTP, relatează ziarul Politico, citând patru diplomați familiarizați cu această chestiune.
Cazul băncii ungare a intrat în prim-plan după ce Guvernul Orbán a susţinut că nu va aproba acordarea de ajutoare militare suplimentare Ucrainei până când Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NAZK) ucraineană nu va scoate OTP de pe lista sponsorilor de război.
NAZK a înscris banca ungară pe această listă invocând faptul că OTP este încă prezentă în Rusia și oferă condiții preferențiale de împrumut – inclusiv posibilitatea amânării rambursărilor – chiar şi pentru soldații ruși care au fost chemați la război sau soldaţilor cu contract individual. Sucursalele băncii de acolo invocă și legea rusă marcată cu 377-FZ, care se referă și la soldații care participă la
„operațiuni militare speciale” (război), iar legea menționează și teritoriile separatiste, respectiv „Republica Populară Donețk și Lugansk”.
După ce Péter Szijjártó a reiterat poziţia Ungariei la şedinţa care s-a desfăşurat luni cu uşile închise, ministrul german de externe Annalena Baerbock, a avut o replică către omologul său ungar. Potrivit diplomaţilor, oficialul german a pus sub semnul întrebării rapoartele despre OTP cu privire la motivul pentru care banca ungară oferă reduceri la plata împrumuturilor soldaților ruși care participă la război, pe lângă faptul că a invocat o lege care recunoaște legal republicile separatiste din estul Ucrainei.
Péter Szijjártó a respins acuzaţiile şi a repetat comunicatul anterioar al OTP, în care banca a clasificat rapoartele drept „incorecte”, și a susținut, de asemenea, că conducerea băncii sprijină în mod deschis Ucraina.
Unul dintre diplomați a calificat discuția drept civilizată, care, în opinia sa, s-a înscris în cursul normal al schimbului de opinii.
Se pare că schimbul de cuvinte a avut loc după ce Suedia și Estonia au semnalat deja, printre altele, părții ungare că mai degrabă ar trebui făcute progrese în materie de sancţiuni. Cele două ţări au susținut că UE nu poate amâna sancțiunile. O opinie similară a fost exprimată şi de ministrul de externe al Lituaniei, înainte de întâlnire. Gabrielius Landsbergis s-a referit şi la faptul că există „anumite țări” care leagă chestiuni irelevante de pachetul de sancțiuni.
Se pare că la întâlnirea de luni, mai mulți diplomați și miniștri și-au exprimat dezaprobarea lor față de noua obstrucţionare a Guvernului Orbán și au cerut părții ungare să separe neînţelegerile sale cu Ucraina de chestiunea asistenței militare suplimentare UE pentru Ucraina și de noile sancțiuni împotriva Rusiei.
După întâlnire, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, a promis că vor depune în continuare eforturi pentră depăşirea neînţelegerilor.
Marți, miniștrii apărării din UE vor continua să discute problema ajutorului militar acordat pentru Ucraina.
Sursa: Nepszava
Daca ar fi numai asta n-ar fi mare lucru.
Dar sunt altele si mai grave comise de Viktorash !
Și bozgorul ăsta vine să viziteze „frații europeni” din RM. De ce oare???