Actualitate

Polonia, legea anti-cenzură | Big – tech-ul riscă amenzi de peste 2 milioane de euro dacă vor face „shadow banning” utilizatorilor autohtoni

Legea propusă în Polonia cu privire la interzicerea cenzurii în social media va bloca inclusiv „shadow banning”-ul (o tehnică de blocare a utilizatorului, prin nedistribuirea conținutului acestuia – n.r.), cu amenzi maxime de peste 2 milioane de euro.

Într-un interviu recent pentru Breitbart Londra, Ministrul adjunct polonez de Justiție, Sebastian Kaleta, a declarat că utilizatorii vor fi înștiințați când vreo platformă de social media încearcă să le minimalizeze vizibilitatea.

„De fiecare dată când un algoritm este folosit să limiteze audiența, utilizatorul va fi informat dacă și de ce audiența sa a fost limitată. Procesul de utilizare al algoritmilor pentru a suprima anumite viziuni și opinii, atât timp cât nu încalcă legile Poloniei, va fi reglementat.”

Companiile de social media care încalcă legile poloneze cu privire la libertatea de exprimare vor fi amendate.

Domnul Ministru adjunct a comparat social media cu serviciile de tehnologie de bază, precum companiile telefonice, producătorii de becuri și a observat că platformele Big Tech nu au o competiție reală.

„Patronii companiilor de social media nu conduc orice afacere. Companiile Big Tech au monopol. Adică, imaginați-vă dacă Alexander Graham Bell ar fi decis cine poate vorbi la telefon și Thomas Edison ar fi ales unde pot fi folosite becurile?”

În decembrie, Ministrul Justiției al Poloniei, Zbigniew Ziobro, a precizat că noua lege a libertății de exprimare va permite polonezilor să depună plângere împotriva companiilor social media dacă comentariile lor online sunt șterse de un moderator al companiei sau dacă compania îl blochează.

„Adesea, victimele tendințelor de cenzură ideologică sunt tot reprezentanți ai variatelor grupuri operaționale din Polonia, [victime] a căror conținut este șters sau blocat doar pentru că ei exprimă viziuni și se referă la valori care sunt inacceptabile din punctul de vedere al comunităților cu o mult mai puternică influență în social media.”, a declarat domnul Zbigniew Ziobro, conform lifesitenews.com.

Ungaria urmează Polonia în lupta împotriva cenzurii pe social media. Săptămâna trecută, Ministrul Justiției, Judit Varga, a indicat că va introduce o amendă anul acesta pentru a „reglementa operațiunile interne ale companiilor Big Tech”. „Astăzi oricine poate fi deconectat din spațiul online fără posibilitatea de a beneficia de o transparentă și corectă procedură și de un remediu legal.”, a declarat domnul Varga.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *