Ponta la Sofia: Romania și-ar putea închide granițele pentru refugiați
Bulgaria, România şi Serbia vor fi pregătite să-şi închidă frontierele migranţilor, în cazul în care Germania şi Austria vor face acest lucru, a declarat anterior premierul bulgar Boiko Borisov.
Acesta este un indiciu al disensiunilor dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) cu privire la modul în care să gestioneze un aflux de sute de mii de migranţi, dintre care mulţi fug din calea războaielor din Siria, Irak şi Afganistan.
"Noi, cele trei ţări, suntem pregătite, dacă Germania şi Austria îşi închid frontierele, să nu ne lăsăm ţările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiţi să închidem frontierele", a declarat Borisov pentru presă.
"Nu ne vom expune ţările presiunii devastatoare a milioane (de oameni) care vor veni", a subliniat el.
Premierul român Victor Ponta a spus că această va fi poziţia comună a celor trei ţări la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guverne convocată duminică la Bruxelles în vederea abordării crizei migranţilor în Balcanii de Vest.
Mii de pe persoane care încearcă să ajungă pe această ruta în Germania sunt blocate deja în condiţii care se deteriorează.
"Noi ne îndeplinim obligaţiile, noi suntem solidari cu toată Europa", a spus Ponta. "Dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor ţări", a adăugat el.
"Dacă vor există ţări care îşi vor închide frontierele sau care vor construi garduri, noi avem dreptul să ne apărăm în timp util", a continuat Ponta.
Ungaria, vecină României, a construit un gard pentru a-i împiedică pe migranţi să pătrundă pe teritoriul ei şi şi-a închis frontieră cu Croaţia, punând Slovenia în situaţia de a-i urmă exemplul şi de ridică la rândul ei un gard.
Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat duminică, la un mini-summit pe şefii de stat şi de guverne din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus organizaţii-cheie implicate.
Scopul reuniunii este să ajungă la "concluzii operaţionale comune care să fie implementate imediat".
Întâlnirea a fost convocată în contextul în care refugiaţi şi migranţi şi-au instalat tabere pe drumuri, în ţări din Balcanii de Vest, în condiţii de toamna tot mai aspre, după ce Ungaria şi-a închis frontierele, provocând o reacţie în lanţ în alte state copleşite de aflux.
"Este important că oamenii să ştie că nu este o problema să înregistrezi (refugiaţi) sau să construieşti centre mai mari. Niciuna dintre acestea nu este o problema pentru Serbia", a declarat premierul sârb Aleksandr Vucici pentru presă.
"Dar dacă cineva crede că noi putem fi locul a două sau trei milioane de refugiaţi, acest lucru este nerealist", a insistat el.
sursa: ziare.com