Popescu: „Parteneriatul dintre R. Moldova și SUA se consolidează de la o zi la alta, ancorând țara noastră în lumea liberă, în spațiul comun al democrației și solidarității”
Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit reuniunea la nivel înalt a Dialogului Strategic Republica Moldova – Statele Unite ale Americii, delegația americană fiind condusă de către asistentul adjunct principal al Secretarului de Stat, Dereck J. Hogan.
Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a menționat în debutul ședinței că relațiile dintre Republica Moldova și Statele Unite nu au fost niciodată mai puternice. Vicepremierul a salutat frecvența întâlnirilor de nivel înalt, inclusiv întrevederea de luna trecută între președinții Maia Sandu și Joe Biden, şi vizita şefei statului la Washington în decembrie anul trecut, fapt care demonstrează angajamentul comun față de consolidarea parteneriatului strategic dintre RM și SUA, scrie Jurnal.md.
Astfel, în cadrul dialogului de astăzi au fost discutate subiecte de importanță națională, cum ar fi consolidarea democrației, a statului de drept și a bunei guvernări. Au fost discutate subiecte ce țin de stimularea comerțului şi cooperarea economică, dar și de securitate și apărare, inclusiv securitatea cibernetică.
Reprezentanții din mai multe instituții ale ambelor țări au trecut în revistă realizările obținute de la relansarea Dialogului Strategic în 2022 și până în prezent, inclusiv avansarea Republicii Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană.
De asemenea, Nicu Popescu le-a mulțumit prietenilor americani pentru angajamentul puternic şi de lungă durată al SUA față de Republica Moldova. A salutat, de asemenea, intenția de a oferi un grant suplimentar de 300 de milioane de dolari prin intermediul USAID, care în următorii ani vor fi investiţi în rezilienţa energetică a ţării noastre
„Acest parteneriat strâns şi asistența financiară semnificativă din partea SUA ne ajută să consolidăm democraţia şi să dezvoltăm economia de piaţă, contribuind la pace și stabilitate în regiune şi pe întregul continent european”, a declarat el.
În cadrul reuniunii a fost apreciat sprijinul oferit de către SUA în lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept în Moldova. Amintim că anul trecut Departamentul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei (OFAC) a sancţionat nouă persoane și 12 entități, inclusiv oligarhii fugari care acționează ca un instrument al campaniei de influență malignă a Rusiei.
Un alt aspect al dialogului l-a constituit și semnarea unui concept bilateral care oferă un cadru de sprijin pentru reforma instituțională și modernizarea capacităților militare a Republicii Moldova.
Oficialii de la Chișinău au accentuat că vor continua cooperarea cu SUA în identificarea și contracararea amenințărilor hibride cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv consolidarea securității cibernetice.
După o pauză de trei ani, cauzată de pandemie, un alt eveniment îmbucurător îl reprezintă revenirea voluntarilor Corpului Păcii, o organizație care de 30 de ani contribuie semnificativ la crearea de legături puternice între oameni și între țări. Totodată, dialogul strategic a inclus şi discuții cu societatea civilă.
„Mă bucură faptul că parteneriatul dintre Moldova și Statele Unite se consolidează de la o zi la alta, ancorând țara noastră în lumea liberă, în spațiul comun al democrației și solidarității. Suntem hotărâți să dezvoltăm și mai mult această relație, pentru a promova valorile comune de libertate, justiție și prosperitate, atât în Moldova, cât și în întreaga lume”, – a conchis vicepremierul Nicu Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!