Atitudini

Porcii

Porcul tot porc rămâne, indiferent cum e crescut şi în ce ţară e născut. Observ în ultimul timp că Moldova e tot mai plină de porci şi tot mai lipsită de oameni. Îi vezi peste tot, înjurând prin baruri, parcând aiurea pe trotuare, aberând pe la televizoare şi construind impresia că lucrează prin guverne.

Îi vezi protestând deşi nu înţeleg că ar trebui să protesteze împotriva propriei mentalităţi. Îi vezi apărând drepturile creştineşti cu secera şi ciocanul pe sutană. Îi vezi blamând corupţia şi oferind câteva sute de euro ca funcţionarul să le rezolve cazul mai repede. Îi vezi sărutându-şi lasciv iubitele chiar în văzul copiilor, deşi sunt împotriva destrăbălării şi homosexualizării Republicii Moldova. Dacă au parte de câţiva ani petrecuţi în Europa devin şi mai porcoşi, revenind acasă, îi învaţă pe muritorii de rând cum să trăiască europeneşte. Se comportă ca porcii, însă îi învinuiesc întotdeauna pe alţii de faptul că trăiesc în mizerie. Mizeria vine ba din partea românilor, ba a ruşilor, ba a guvernanţilor. S-au deprins, timp de câteva decenii de bolşevism, să existe în umbra unui stat autoritar şi să nu-şi formeze niciodată propriile opinii. S-au deprins că statul trebuie să le dea totul. În momentul în care statul autoritar a dispărut au început să se roage iarăşi la Dumnezeu şi să frecventeze bisericile, deşi mai ieri dărâmau aceleaşi biserici la ordinul statului care-i îndopa cu pâine ieftină şi literatură propagandistică.

Dacă inocenţa ar căpăta vreodată o formă fizică, aceasta ar semăna cu un porc moldovean contemporan. E prost dar sârguincios, naiv dar principial, sărac dar mândru. Moldoveanul contemporan e absolut inocent, îşi iubeşte ţara şi merge în fiecare duminică la biserică. Apoi revine acasă, bea o duşcă de vin şi iarăşi începe să-şi plângă soarta grea de porc. Nu vrea să scoată capul din noroi şi speră că cineva îi va arunca zoaiele direct în treucă. Nu lenea, trufia şi indiferenţa personală îl fac să trăiască în mizeria porcească, de vină sunt alţii. După cum am spus, porcul moldovenesc contemporan este absolut inocent. Drumurile sunt stricate – e de vină guvernul, le-a murit o rudă în accident rutier – e de vină poliţia, nu îşi găseşte de lucru – e vina funcţionarilor, nu are bani – e vina capitaliştilor. Şi în loc să se apuce de treabă şi să-şi rezolve problemele, porcul preferă să stea mai departe în zoi şi să dea vina pe toată lumea. În loc să se adapteze, acesta preferă se degenereze. Însă nu e vina lui. E vina ruşilor, a comuniştilor, a homosexualilor, a unioniştilor, a evreilor ş.a.m.d. Apare logica întrebare: ce facem cu atâţia porci? Îi reeducăm sau îi dăm la carne?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *