Porumbelul păcii între seceră și ciocan
În visurile lui există o mare stabilitate regională amenințată doar de limba română și de umbra lui Eminescu (așteptați puțin, veți vedea noua strategie!), iar în estul Ucrainei nu e război, pur și simplu mai mor oameni. Peste tot mor oameni, de ce să fie război? Și ce avem noi cu Ucraina, că doar nu sunt vecini cu noi?!
În reveria lui, Igor Dodon nu vrea să se certe cu Tiraspolul. Și acolo e bine, acolo nici măcar nu e nevoie de poliție, există una din cele mai puternice armate din lume, care să aibă grijă de păstrarea ordinii! Ce bine e acolo și ce frumos e porumbelul păcii! Și, să nu uităm, nici criza bancară nu mai e ce a fost. Că nu o să se certe el cu cei de teapa lui.
Cam acesta e înțelesul noii acțiuni a președintelui (celor care l-au votat), care a abrogat marți proiectul Strategiei Securității Naționale a Republicii Moldova, aprobat în timpul mandatului lui Nicolae Timofti. El și-a motivat decizia prin faptul că proiectul „nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național”. Cum care schimbări? Victoria lui la alegerile din toamnă și transformarea unui președinte de țară într-un navetist la Moscova.
Dar să vedem despre ce proiect era vorba și ce aprobase atunci Nicolae Timofti: potrivit documentului de acum un an (conform Radio Chișinău), Republica Moldova se confruntă cu riscuri și amenințări la adresa securității sale atât de ordin extern, cât și intern. Printre amenințările externe se numără instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei și riscul de extindere în Republica Moldova, implicarea cetățenilor străini în probleme de politică internă și susținerea regimului separatist de la Tiraspol. Principala amenințare de ordin intern este corupția în organele de stat, precum și instabilitatea din sectorul bancar.
Bun, dacă ați citit rezumatul proiectului strategiei naționale al lui Timofti, mai citiți-l o dată cu creionul în mână. Ce anume vi se pare că și-a pierdut actualitatea? Ați găsit „problema”, că eu nu reușesc să mă dumiresc în ce țară trăiește Igor Dodon. Eu cred că în Federația Rusă, care e convinsă că ucrainenii se bat de fapt între ei.
Sau poate Igor Dodon trăiește în Dondurasul lui Alexandru Vakulovski. Nu știu exact, cred că doar un doctor ne-ar putea lămuri, dar știu că porumbelul păcii, în Moldova în care trăim noi, nu vine fâlfâind fericit din aripi de la Moscova, ci încearcă să scape cu viață din bătălia veche cu secera și ciocanul.
Moni Stănilă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!