Social

Povestea celor doi oameni ai străzii duși la gunoiște ia o ALTĂ TURNURĂ. „Aruncă în noi cu mase fecale și ne șantajează”

Doctorii și asistentele medicale spun că aceștia și-au făcut din salonul de spital o casă permanentă, motivând că nu se pot mișca. Mai mult, în cazul unuia dintre ei care este internat aici deja de un an, poliția și asistența socială a refuzat să se implice. Aceștia n-au putut fi luați la un azil, pentru că nu se pot deplasa, iar angajații azilurilor refuză să ia în îngrijire astfel de persoane. Asistentele care au fost ieri de gardă spun că „și-au scuipat sufletul cu ei”, pentru că sunt inadecvați, dar că n-ar fi recurs niciodată la asemenea gest – să-i ducă la groapa de gunoi.

Așadar, în această dimineață la Spitalul Municipal „Sfânta Treime” era forfotă mare. Pe coridoare mișunau jurnaliști, iar directorul și vicedirectorul spitalului adunau explicațiile angajaților care au fost ieri la muncă și care trebuiau să știe cum au ajuns cei doi oameni ai străzii la groapa de gunoi din Porumbeni.

„Trebuie să lucrez două luni ca să am pensia lui”

Pe masa directorului era deja explicația șoferului – Simion Candu. Acesta afirmă că ieri, pe la ora 11:30 mașina Salvării, care este una singură la spital, s-a defectat și că a trebuit să cheme un mecanic ca să o repare. Acesta se jură că n-a ajuns la Porumbeni. Și asistentele medicale care au fost ieri în tură afirmă că nu știu cine putea să-i scoată pe cei doi la o plimbare până la groapa de gunoi de la Porumbeni.

„Avem 34 de pacienți în nouă saloane de care răspundem. Ei se comportau foarte urât, aruncau în noi cu mase fecale, cu urină și foloseau tot felul de cuvinte urâte – curvă și cum vrei. El are 4.500 pensie, are fiică și apartament, eu trebuie să lucrez două luni pentru așa salariu, dar trebuie să stau să tremur în fața lui. N-am văzut nimeni să vină să-i ia. Ei erau externați, eu nici să nu mai răspund de ei”, afirmă Lidia, asistentă medicală din secția de internare a spitalului. Ea ține morțiș că n-a văzut și nu știe cine putea să-i ducă pe cei doi tocmai la Porumbeni. Cert este că pacienții nu puteau părăsi instituția singuri, pentru că nu se pot deplasa.

Se pare că din acest motiv nici poliția și nici asistenții sociali nu s-au grăbit să le găsească celor doi un adăpost.

„Vor chema presa”

„Unul are un an de când este internat la noi, iar al doilea din februarie. Ambii nu mai au ce căuta în spital, pentru că toată asistența medicală de care aveau nevoie le-a fost acordată. Ei nu mai sunt bolnavi. Unul a fost externat pe 8 mai, iar altul pe 7 iunie. Ei însă nu vor să plece de aici, pentru că asistentele îi îngrijesc, infirmierele le strâng din urmă și e cald. Nu o singură dată l-am auzit pe unul dintre ei vorbind cu alți boschetari că pot înnopta în spital, iar doctorii sunt obligați să le acorde asistență medicală și nu-i pot da afară din instituție, mai ales dacă nu se pot deplasa. Ne-au tot șantajat că vor chema presa”, afirmă Oleg Crudu, șeful secției internare.

Și vicedirectorul afirmă într-o suflare că au obosit să anunțe asistența socială și poliția. „Am chemat de nenumărate ori poliția și asistenții sociali, aceștia ne-au întrebat din start dacă cei doi se pot deplasa. Unul nu are un picior, iar altul merge, dar mai greu, deși se preface că nu se poate mișca deloc. Din cauza asta la azil au refuzat să-i ia. Noi am obosit de tot stresul acesta, mirosul acesta oribil. Spitalul este pus acum în situația de a rezolva o problemă socială”, spune și vicedirectorul spitalului Gheorghe Stejărescu. Responsabilii mai afirmă că au anunțat și Direcția Municipală de Sănătate despre acest lucru însă nimeni nu a găsit o soluție pentru oamenii străzii, blocați pe veci în spitale.

Am sunat centrul de găzduire pentru persoanele fără adăpost de pe strada Haltei. Directorul de aici știe bine problema.

„Noi luăm numai persoane de la 47 până la 62 de ani și fără handicap. Acestea sunt cerințele, pe cei doi nu-i putem lua, pentru că unul are un picior amputat, iar al doilea ceva la călcâie. Trebuie duși la Azilul Republican”, spune Rostislav Chilminciuc.

Fost agitator politic în Rusia

Pe cei doi boschetari – Nichita Pădureanu – și Anatolie Teleșov i-am găsit într-un salon, unde stau doar boschetari, fie cu picioarele amputate, fie că sunt prea slăbiți ca să poată merge. Pădureanu este orb, are encefalopatie alcoolică, ceea ce înseamnă că nu poate uni cuvintele într-o frază. Ne-a spus că tot ce zice Teleșov este adevărat. Celălalt ne-a spus că două asistente – Maria și Ana – i-au luat că să-i ducă la alt spital, dar au ajuns la gunoi. Anatolie are o soție și locuință, dar a fost dat afară de familie și de atunci locuia în scara blocului. Din februarie a ajuns la Sfânta Treime și nu a mai plecat de acolo.

„Am lucrat electrician la Franzeluța, de patru ani am ieșit la pensie. Sunt cetățean rus, acolo am fost agitator politic – înainte, comuniștii!, dar despre asta nu vreau să discut”, ne-a răspuns acesta scurt la întrebarea de unde vine și ce a muncit în trecut. „Salvarea era de culoare albastră”, mai încearcă să ne asigure el.

În spital intră și iese cine vrea

Totuși, managerul spitalului nu-și poate explica cum au ajuns cei doi la groapa de gunoi și cine i-a urcat în mașină, dacă nu asistenții medicali sau infirmierele, care ar fi fost obosite de atâta scandal. De fapt, se pare că în spitalele din Chișinău poate intra oricine. Simion Terente, directorul instituției, spune că nu există pază, nici camere video, ceea ce înseamnă că oricine poate intra și ieși din spital fără ca administrația să știe despre acest lucru. Mai grav este că siguranța pacienților este pusă în pericol.

„Aici nu este închisoare, fiecare e liber să iasă la plimbare. Nu pot pune gardian. Spuneți-mi și dumneavoastră cum e mai bine”, a încercat să iasă din situație Terente. Acesta susține că-și va penaliza angajații numai după ce poliția va face o anchetă și va găsit vinovatul.

Între timp, managerul spitalului spune că cea mai mare problemă este că cheltuielile pentru tratamentul acestor persoane nu este rambursat, ceea ce înseamnă că rămân pe seama instituției.

Sursa: e-sanatate.md
Autor: Irina Papuc


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *