IT&C

Povestea Silicon Valley-ului de lângă Moscova, construit cu aportul minţilor luminate din SUA

Unul dintre proiectele de suflet ale actualului prim-ministru rus, Dmitri Medvedev, încă de pe vremea când era președintele țării, este crearea unui Silicon Valley rusesc, în apropierea Moscovei, în localitatea Skolkovo. Proiectul a fost lansat în noiembrie 2009, sub patronajul lui Medvedev, iar până acum s-a dezvoltat neașteptat de bine pentru o țară fostă comunistă.

Ideea de bază este crearea unui centru academic și de afaceri orientat pe câteva domenii de înaltă tehnologie: IT, energetic, nuclear, biomedical și spațial. Spre deosebire de originalul din america, așadar, copia Silicon Valley are în vizor mai multe zone de interes.  

Universitatea înființată aici, denumită Institutul de Știință și Tehnologie Skolkovo, va scoate prima generație de absolvenți ai programelor de master în IT și energie în anul 2014. În afară de aceasta, a fost deja lansată o ”universitate deschisă” care are rolul de a furniza candidați pentru Institut și de a le asigura acestora o pregătire preliminară.

Finanţare până la 10 milioane de dolari

Lucrările de construcție pentru sediul universității sunt încă în desfășurare, dar există deja un plan bine pus la punct pentru ce se va întâmpla acolo. Cel mai important partener în dezvoltarea instituției este celebra universitate americană MIT, care va fi folosită de altfel ca sursă de inspirație din punct de vedere academic. Un aspect important, deși proiectul vine de la statul rus, toate cursurile vor fi predate în limba engleză.
Cea de-a doua latură a proiectului, probabil și cea mai importantă, este cea de afaceri. Scopul principal este dezvoltarea unor companii de top în cele cinci domenii menționate, iar pentru aceasta Guvernul de la Moscova pune la bătaie co-finanțare pentru toate etapele afacerii, începând de la pregătirea unui plan de afaceri și înființarea firmei, până la extinderea la nivel internațional. Finanțarea din partea statului poate fi de până la 50.000 de dolari pentru fazele incipiente ale proiectelor și ajunge până la 10 milioane de dolari în cazul proiectelor de dezvoltare internațională.
În afară de posibilitatea de a primi ajutor financiar pentru înființarea sau dezvoltarea afacerii, coabitarea cu un centru universitar de top și cu alte firme din domeniu poate aduce și ea avantaje importante. Acordarea banilor nu se face pe baza unui mecanism birocratic, ca în cazul fondurilor europene sau finanțărilor de stat clasice, ci trece prin filtrul forurilor de conducere ale proiectului, compuse în majoritate din oameni care vin din mediul privat.

Personalităţi de prim rang implicate

Lista celor implicați în proiect este cu adevărat impresionantă. În Consiliul Fundației Skolkovo, cea care administrează derularea întregului proiect, se regăsesc Eric Schmidt, președinte executiv și fost director general al Google, Craig Barrett, fost director general al Intel, Esko Ako, vicepreședinte Nokia, Peter Loscher, președintele Siemens, Martin Bouygues, președintele grupului francez Bouygues, John Chambers, directorul general al Cisco Systems, sau Ratan Tata, președintele conglomeratului indian Tata Group. Președintele fundației este oligarhul rus Viktor Vekselberg.

Consiliul Consultativ Științific este condus de doi laureați ai premiului Nobel, fizicianul rus Zhores Alferov și chimistul american Roger David Kornberg. În boardul fundației apar, alături de actualul premier rus Dmitri Medvedev, mai mulți consilieri guvernamentali și prezidențiali, ministrul de finanțe al Rusiei și primarul Moscovei.

Partenerii cooptați până acum nu sunt nici ei de neglijat. Printre companiile care au semnat deja parteneriate pentru a înființa centre de cercetare-dezvoltare în Skolkovo se numără Microsoft, Honeywell și Cisco, iar printre partenerii internaționali sunt Siemens, SAP, Boeing, Intel, IBM, EADS, Nokia, Dow Chemical, Johnson&Johnson, Ericsson și Alstom.

Peste un miliard de euro puşi la bătaie de stat

Nu doar numele celor implicați în mega-proiectul rusesc sunt importante, ci și resursele financiare ce au fost sau vor fi puse la bătaie. Bugetul alocat pentru 2010 de Guvern a fost de 3,9 miliarde de ruble, echivalentul a 95 de milioane de euro la cursul de acum, iar în 2012 și 2013 au fost planificate cheltuieli de 22, respectiv 17,3 miliarde de ruble (536, respectiv 422 milioane de euro). În afară de acestea, a fost construită o nouă autostradă între Moscova și Skolkovo și se intenționează construirea unei legături cu Aeroportul Vnukovo, al treilea ca mărime din Rusia.
De asemenea, firmele ce vor activa la Skolkovo ar putea beneficia de scutiri fiscale între 5 și 7 ani. După ce vor fi finalizate toate construcțiile, vom avea de a face cu un mic oraș totalizând circa 31.000 de oameni, dintre care 21.000 de locuitori permanenți.

Ținând cont de toate investițiile umane și financiare, nu este de mirare că proiectul de bucură deja de succes, chiar dacă nu a fost terminată construcția propriu-zisă. 493 de firme primiseră statutul de participant la proiect până la 31 mai, iar 126 dintre ele au primit granturi în valoare totală de 8 miliarde de ruble (195 milioane de euro). Au fost semnate parteneriate cu 18 companii pentru deschiderea de centre de cercetare-dezvoltare, acestea urmând să creeze 2.119 noi locuri de muncă.

Sursa: Evenimentul Zilei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *