(POVEȘTI DE SUCCES) Doamna frunzelor blonde

Este vorba de tutun. Fiind una bănoasă, ea întotdeauna a fost preferată de către foştii colhoznici în perioada sovietică, însă şi acum este destul de solicitată. Una dintre cultivatoarele de tutun este Nelly Vornicov din oraşul Ceadâr-Lunga.
Născută pe 26 aprilie 1968, în satul Volcineţ, raionul Călăraşi, în 1990 a absolvit Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, apoi, în 1997 – Cursurile superioare de la Krasnodar în domeniul tehnologiei şi prelucrării tutunului. A lucrat la „Tutun CTC” din capitală în calitate de laborantă, maistru de schimb, după care a fost transferată în funcţia de şefă de producere la fabrica de fermentare a tutunului din Ceadâr-Lunga.
„Am început-o de la zero”
În 2009, împreună cu soţul ei, Nicolae Vornicov, şi-au deschis propria afacere în domeniul cultivării, prelucrării şi comercializării tutunului – SRL „Micaneli”. Au început antreprenoriatul în domeniul agriculturii de la zero, contractând credite, punând în gaj tot ce a fost posibil. „Mai întâi, am luat în arendă 15 hectare de teren agricol, fără a dispune de o bază tehnico-materială. Unde mai pui că anii 2009-2010 au fost secetoşi. În 2010 ne-am extins suprafaţa de teren agricol până la 170 ha, dintre care 21 sunt în proprietate privată, restul fiind arendate. Soluţia de a administra eficient afacerea noastră a constituit-o faptul că am fost susţinuţi de către stat şi administraţia autonomiei administrativ-teritoriale de la Comrat”, ne spune Nelly Vornicov.
„Grecia a fost salvarea noastră”
Prin intermediul proiectului moldo-japonez 2KR, întreprinderea a procurat două tractoare MTZ-82 şi sisteme de irigare. În prezent, SRL „Micaleni” are şapte tractoare. Ea dispune de 600 de angajaţi, în majoritatea lor sezonieri, din trei localităţi: Cazaclia, Baurci şi Ceadâr-Lunga. Circa 80 dintre aceştia sunt angajaţi permanenţi. Întreprinderea efectuează toate etapele de cultivare a tutunului: de la creşterea răsadului până la prelucrare şi, respectiv, comercializare. Lucrul se face manual, tutunul fiind înşirat cu ace speciale pe sfori. Societatea cu răspundere limitată sus-numită are capacitatea de a prelucra peste 4000 tone de tutun uscat, care este balotat şi comercializat în Grecia. „Anterior, colaboram cu „Tutun CTC”. Însă ei ne propuneau un preţ mai mic pentru un kilogram de tutun uscat. Ne străduim să facem tutun de calitate, ca preţul de cost să fie convenabil”, afirmă tutunăreasa.
„Politica fiscală – o povară mare pentru agricultori”
Nelly Vorniciov consideră că problema principală în domeniul agriculturii este cea legată de politica fiscală. „Alta, la fel de esenţială, o constituie comercializarea produsului nostru. „Tutun CTC”, deşi este o societate pe acţiuni cu pachetul majoritar al statului, ne dictează preţurile. În asemenea condiţii, când există un monopol, ramura tutunului ar putea dispărea. Noi avem nevoie de o politică agrară corectă. Statul trebuie să aibă grijă nu numai ca banii să vină la buget, dar să se gândească şi la soarta agricultorului, pe care trebuie să-l susţină. Atâta timp cât există o politică fiscală împovărătoare, noi nu vom putea practica o agricultură avansată. Înainte de toate, tinerii antreprenori în domeniu ar trebui să fie scutiţi, în primii ani de activitate, de impozite. Într-o ţară agrară, agricultorii ar trebui să fie privilegiaţi, ca să poată activa liber şi corect, în limitele legii şi să obţină beneficii pe potrivă”, constată fermiera.
„Femeile trebuie integrate în domeniul rural”
Nelly Vornicov este, în acelaşi timp, preşedinta Asociaţiei Femeilor din cadrul Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova. Nu demult ea s-a întors din Suedia, unde a discutat cu donatorii din această ţară pentru un program gender. „M-am întors cu idei importante legate de integrarea femeilor în societate. Să nu uităm faptul că circa 30 la sută din membrii Federaţiei Naţionale a Fermierilor sunt femei. Iar noi vrem să atragem cât mai multe doamne în domeniul agrar. Pe câteva dintre cele mai active femei în afaceri din domeniul agrar le cunoaşteţi. E vorba de Ana Tâltu, preşedinta organizaţiei regionale Bălţi a FNFM, de Victoria Gaitur, conducătoarea organizaţiei regionale Edineţ a FNFM ş.a. Ca în toate timpurile, femeia ne poate salva din orice greutăţi, mai cu seamă atunci când ţara se află într-o criză non-stop”, ne mai spune Nelly Vornicov.