Femeia

„Prea multă încredere” în tine nu există

Antropologii consideră că o încredere peste măsură crește ambiția, perseverența și poate funcționa ca un fel de anticipare a reușitei și împlinirii personale.

Lecțiile strămoșilor

Să nutrești o încredere de fier în propria persoană este, de fapt, un mecanism de supraviețuire moștenit genetic din preistorie. Oamenii de atunci aveau ceva curaj ca să se încumete să cutreiere pădurile necunoscute înarmați doar cu sulițe, pentru a-și vâna hrana. Dar fiindcă era singura șansă pentru a nu muri de foame, se avântau fără să stea prea mult pe gânduri. Potrivit psihologilor, iluziile pozitive apar când ne supraestimăm instinctiv abilitățile și ne gândim că suntem mai buni, mai deștepți și mai puternici decât suntem de fapt. Iar acest tip de gândire chiar funcționează! Este exact imboldul care îi motiva pe strămoșii omului să pornească la vânătoare. Aveau ei obiective cam greu de atins, dar erau atât de porniți spre ceea ce își doreau să reușească, încât treceau pe loc la fapte.

Cu gândul la câștig

Primul pas: transformă provocarea într-o analiză dedicată calculării și comparării beneficiilor – permite-i creierului să elaboreze scenarii de tipul „Ce-ar fi dacă…”. Este o tehnică ce presupune să ai un plan pregătit dinainte, pentru a face față perspectivei unui eșec. Nu vei mai fi intimidată de scenarii negative și vei conștientiza că cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla nu e, de fapt, atât de grav.

Spre exemplu, care e cel mai rău lucru pe care șeful tău ar putea să-l facă, dacă îi ceri o promovare? Ar putea să te concedieze, dar e puțin probabil. Ar putea să-ți arunce cu un capsator în cap – de asemenea, foarte puțin probabil. Ar putea să-ți spună că mai sunt câteva chestii pe care ar fi cazul să le stăpânești înainte să fii gata pentru acest pas – cel mai posibil să se întâmple și chiar nu e deloc îngrozitor.

Pune în practică

Înainte să aplici noile sfaturi, ar fi bine să dai un impuls strașnic orgoliului tău. Păstrând în minte o listă cu toate motivele pentru care ești atât de grozavă (pentru că ai rezolvat de una singură o problemă majoră la birou sau pentru că ai organizat o petrecere fulminantă pentru aniversarea unei prietene) și repetând-o la nesfârșit, e soluția catalizatoare pentru a-ți spori încrederea în momentele de dinaintea unei mișcări curajoase. Începe prin a-ți asuma riscuri într-o manieră mai puțin stresantă, până ce obții dovada că doar ieșirea din zona de confort duce la rezultate extraordinare.

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *