Eveniment

(PREMIERĂ) Combina care înlocuiește 150 de oameni la culesul strugurilor

În urma colectării cu combina strugurii au de suferit și respectiv vinul nu mai este de cea mai înaltă calitate, spun viticultorii, astfel că ei apelează la ajutorul oamenilor pentru a culege strugurii din vie.

Pentru a ușura lucrul muncitorilor, dar și pentru grăbi recoltarea producției, administrația întreprinderii vinicole de stat „Cricova” a demarat culesul strugurilor tehnici cu ajutorul unei combine speciale. Unii muncitori se arată îngrijorați de faptul că vor lucra mai puțin și respectiv vor primi mai puțini bani, alții însă se bucură că au parte de ajutor și astfel toată roada va putea fi colectată la timp și strugurii nu vor avea de suferit de pe urma ploilor sau din cauza lipsei brațelor de muncă.

„Lucrăm aici anul împrejur. La începutul primăverii începe curățatul viței de vie, după legatul uscat și cel verde, mai avem de prășit pe timp de vară, iar în toamnă începe culesul”, a subliniat Gheorghe Balica, șeful fermei agricole din Criuleni de pe lângă Combinatul de Vinuri de la Cricova. Acesta a mai menționat că cel mai bine este plătit tăiatul viei, unde pe lună un muncitor primește 2500 de lei și mai mult. El mai spune că pentru cules un om câștigă zilnic până la 150 de lei, dar munca este foarte grea.

„Mulți spun că această combină le fură pâinea, însă eu personal sunt bucuros că o putem folosi pentru că astfel nu vom avea pierderi mari din cauza timpului nefavorabil”, a punctat șeful fermei agricole din Criuleni.

Gheoghe Balica a mai menționat că lucrătorii sunt aduși din mai multe localități din zonă, Izbiște, Cruglic, Zoloceni, Ustea sau Holercani. Aceștia au un program de lucru de la șapte dimineața, până la 17 seara și sunt hrăniți la amiază.

În premieră, Moldova colectează struguri cu o combină

Valentin Bodiul, directorul întreprinderii vinicole de stat „Cricova” , a comunicat în cadrul unei vizite de documentare, că aceasta îi permite să-şi micşoreze de două ori cheltuielile legate de recoltarea strugurilor. Mai mult Bodiul a precizat că această combină este utilizată doar la culegerea strugurilor folosiţi pentru vinurile de calitate medie. Pentru vinurile de calitate superioară munca manuală este indisponibilă.

Directorul a mai declarat că este dificil de găsit oameni care ar veni să lucreze o zi întreagă pentru 120-150 lei. El spune că oamenii culeg strugurii mult mai bine, dar fiind într-un număr mic nu reușesc s-o facă la timp. „Combina culege doar bobiţele, iar via nu are de suferit chiar dacă trece prin combină în timpul procesului de recoltare, a conchis Bodiul.

Combina utilizată la „Cricova” este arendată de la o întreprindere privată din Moldova. Aceasta costă circa 400 mii de euro şi poate fi utilizată pe parcursul întregului an deoarece are posibilitatea şi să taie vița de vie sau să o stropească.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a specificat că în perioada sovietică, Moldova era cea mai mecanizată ţară şi a reuşit să aibă combine de cules roşii, zmeură şi struguri.

Recoltă de jumătate de milion de tone de struguri tehnici

Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare prognozează că această combina va micşora şi timpul de recoltare a strugurilor cu peste jumătate de lună. În anul curent se vor recolta 500 mii tone de struguri tehnici şi 100 mii tone de struguri de masă.

La începutul acestei săptămâni a început recoltarea în masă a strugurilor tehnici, deoarece nivelul zahărului este de 19%, iar un surplus de umiditate i-ar face să crape. Preţul strugurilor tehnici oscilează acum între 3,50 şi 4,50 lei pentru un kilogram.

Vasile Bumacov, a declarat că 300 mii tone din cele 500 mii vor fi recoltate de către întreprinderile comerciale. Oficialul a remarcat că în anul curent vinul va fi de o calitate foarte bună deoarece a fost destulă ploaie cât s-au format bobiţele, iar mai apoi a urmat o perioadă de secetă care a ajutat la colectarea zahărului.

Potrivit datelor oficiale două treimi din vinul moldovenesc ajunge pe piaţa CSI, dintre care 30 % doar în Rusia. Totodată, în ultimii ani se majorează exportul de vin moldovenesc pe piaţa UE, dar şi în SUA, China şi Japonia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *