Politică

Preocupare pentru listele de alegatori din R. Moldova

Daca listele de alegatori nu sunt verificate in maniera obiectiva, ranchiuna si discordia din aprilie vor macina societatea moldoveana inca multa vreme, compromitand legitimitatea oricaror noi lideri si ducand la perpetuarea instabilitatii, a declarat pentru Europa Libera fostul sef al Misiunii OSCE la Chisinau, Louis O’Neill.

Bugetul de stat al RM pentru 2009 a alocat fonduri numai pentru un scrutin electoral, iar RM primeste acum loviturile crizei globale. Uniunea Europeana, prin Parteneriatul Estic (PE), ar trebui sa propuna o evaluare si actualizare completa a listelor de alegatori, oferind in acest scop expertiza, finantare si tehnologie. Si cum PE cere „participare mai puternica a societatii civile”, proiectul ar trebui sa implice „Coalitia 2009” si alte ONG-uri din Moldova, ca si agentiile guvernamentale de resort, astfel ca listele sa fie verificate si corectate in maniera neutra, nepartizana, propune O’Neill.

Moldova nu este o tara mare, asa ca un asemenea program este pe deplin fezabil. Mai mult, actualizarea listelor de alegatori ar fi un beneficiu durabil pentru alegerile viitoare si o intreprindere relativ ieftina – presupunand doar o mica fractiune din zecile de milioane de euro rezervate RM in cadrul „Noii vecinatati” si al PE. Ca beneficiu suplimentar, acest exercitiu ar putea clarifica unde se afla si cat de numeroasa este populatia moldoveana – o problema care a fost mai mult subiect de presupuneri in ultimii ani, cand moldovenii au migrat spre alte tari. Astfel, Moldovei ii va fi oferita o baza informationala mai credibila cu care sa abordeze ajutoarele viitoare din cadrul PE sau din partea unor donatori. Bruxellesul are acum sansa de a fi „proactiv” si de a dovedi ca este o forta pentru reconciliere si progres in vecinatatea Uniunii, conchide fostul sef al Misiunii OSCE la Chisinau, Louis O’Neill.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *