(PRESA GERMANĂ) Cinci semne că Putin se teme să-şi piardă puterea în Rusia
În primul rând, Kremlinul a devenit foarte interesat de sondajele de opinie publică. Deşi Putin este bine înfipt la Kremlin, el nu neglijează opinia publică. „Autorităţilor le este clar că până şi în Rusia manipularea electorală are o limita”, spune expertul german în Rusia, Prof. Dr. Heiko Pleines. Prin urmare, autorităţile „urmăresc să se asigure că politică Kremlinului este susţinută de o mare parte a populaţiei”. „În spatele acestui lucru este frică guvernului de proteste. La urmă urmei, dacă sondajele vor arată că oamenii au o părere tot mai negativă despre Putin, puterea politică ar putea da înapoi”continuă Pleines.
În al doilea rând, în scopul prevenirii protestelor, Kremlinul este gata să facă chiar unele concesii politice. Rusia nu este Coreea de Nord, iar autorităţile sale dau dovadă de flexibilitate dacă una sau altă dintre decizii nu este populară printre oameni. Astfel, Putin a intrevenit personal în protestelele camionagiilor ruşi legate de noile tarife, semnând, miercuri, o lege care prevede reducerea semnificativă a amenzilor în caz de neplata a noii taxe.
„Guvernul lui Putin a urmărit o strategie foarte inteligenţă şi complexă de menţinere la putere – continuă analistul. Această include nu numai acţiunile dure împotriva opoziţiei, dar, de asemenea, scenarii ale „apropierii faţă de oameni”.
Un exemplu în acest sens este emisiunea în direct cu preşedintele rus, la care oamenii îi pot adresa întrebări directe lui Putin şi să vorbească despre problemele lor”.învăţători proteste
În al treilea rând, Putin încearcă cu orice preţ să le arate ruşilor noile succese de politică externă, cum ar fi anexarea Crimeei. Până în prezent, planul liderului rus de creştere a ratingului sau, folosind „succese majore” de politică externă, a funcţionat. Dovadă este popularitatea în creştere a lui Putin, de la 60% la 80%, după ocuparea Crimeei şi începutul conflictului din Ucraina din 2014. Dar acum Puţin „nu mai câştigă puncte din Ucraina şi, prin urmare, această tema a dispărut din agenda canalelor de ştiri de stat”. Prin urmare, Putin a decis să-şi îmbunătăţească imaginea lansând operaţiunea militară în Siria, care i-a adus o rată de aprobare de 88% în luna noiembrie. Cu toate acestea, în decembrie efectul este deja în scădere, cu un rating de 85%. Experţii se îndoiesc că armata rusă va fi în măsură să continue operaţiunea militară.
În plus, guvernul rus răspunde extrem de violent la orice critică, chiar şi atunci când această greu poate influenţă opinia publică generală. De exemplu, săptămâna trecută, opozantul Ildar Dadlin a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru participarea la demonstraţii neautorizate. În cele mai multe cazuri Dadlin a fost singurul participant la protest. Îi este frică guvernului de protestatarii singulari, sau pur şi simplu Kremlinul pare dornic să se „protejeze 100%” şi trimite un semnal clar tuturor nemulţumiţilor politic: nu ieşiţi în stradă, notează publicaţia.
La fel de greu reacţionează Kremlinul şi la criticile din exterior. După ce Puţin a fost criticat de Mihail Hodorkovski, care a spus la o conferinţă de presă că revoluţia este inevitaba în Rusia, Comitetul de Investigaţii rus (SKR) a deschis un dosar penal împotriva lui Hodorkovski pentru o omucidere care a avut loc în urmă cu 17 ani.
Putin solemnUltima caracteristică a fricii lui Putin este faptul că guvernul monitorizează tot mai atent sentimentul protestatar în regiuni, mai ales în cele cu situaţie economică deosebit de dificilă. Economia rusă este în plină criză: în acest an se estimează o scădere a PIB-ului de 4%.
Salariile sunt în cădere liberă, iar Putin, pentru a treia oară în acest an, a îngheţat pensiile. Ca urmare, în guvern apare tot mai multă îngrijorare în legătură cu faptul că deteriorarea calităţii vieţii poate duce la proteste. Astfel, potrivit ziarului american Bloomberg Businessweek, un „comitet special” al guvernului rus caută zonele în care starea de spirit poate duce la proteste.
Potrivit Bloomberg, Comitetul propune împrumuturi şi alte „cadouri de la Kremlin”, în scopul aplanării stării de spirit tensionate a populaţiei.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!