Opinii și Editoriale

Președinte pentru Moldova

Competiția, ca și până acum, e geopolitică. Lumea nu votează un candidat sau altul, ci o direcție care trebuie păstrată sau schimbată. Susținătorii lui Dodon și Ciubașenco sunt de fapt oamenii dezamăgiți de guvernele proeuropene și se ghidează după lozinca „înainte era mai bine”.

E drept că guvernele proeuropene sau declarate proeuropene au dezamăgit cumplit. Dar din câte ținem minte și din ce ne învață istoria, nici orientarea estică nu a dezamăgit mai puțin. Startul la furarea țării s-a dat după independență, toți care au trecut pe la guvernare au furat. De la Lucinschi la Voronin. E drept că putem afirma: Nicolae Timofti nu a furat Moldova. Asta o știm!

Promisiunile electorale au țâșnit de pretutindeni. Cu minciuni. În primul rând, președintele nu are prerogativele care să îi permită să schimbe atâtea câte promite. Doar Ciubașenco pare să vină cu propuneri mai concrete. Cum va demola el tot, cum va dizolva Parlamentul și așa mai departe. Dar nu ni se spune ce se pune în loc. Dacă îți arunci hainele de iarnă se presupune că ai altele mai noi de schimb. Nu, Ciubașenco nu are nimic de pus în loc, el putea foarte bine să apară pe panourile electorale cu un baros în mână: „Demolăm Moldova!”

Însă nu are rost să ne consumăm energia cu planurile lui demne de Războiul stelelor, fiindcă Ciubașenco nu va ajunge în turul doi. Din opoziție, singurul cu șanse reale e Igor Dodon, care are grijă să agite spiritele pe cât îi stă în putință. Ba mai mult, ne atenționează că Moldova are mulți oameni în Federația Rusă, plecați la muncă. De parcă nu ar fi destui și în Europa! Însă pe Dodon nu îl interesează electoratul din Europa, fiindcă știe că nu va fi votat de el.

Mihai Ghimpu, oricât de mult s-ar strădui, nu este și nu va fi iertat pentru susținerea lui Vlad Plahotniuc din iarnă. Andrei Năstase și-a construit imaginea cum a făcut-o și Ciubașenco. Pe scandaluri și amenințări cu demolare. Și el poate poza cu barosul. Dar jurnaliștii lui Plahotniuc i-au întors favoarea: dacă Jurnal Tv a investit întreg capitalul în denigrarea lui Plahotniuc, televiziunile acestuia s-au „ocupat” de imaginea lui Năstase. În momentul de față credibilitatea Jurnal Tv e egală cu cea pe care o are Prime sau Publika. Dacă PD e jucăria lui Plahotniuc, cu televiziuni proprii, Năstase și Jurnalul sunt ale celor doi Țopa. Ștampilele sunt puse și nu o să le spele toată apa Prutului sau Nistrului.
Maia Sandu a greșit public doar când a apărut la aceleași proteste cu Dodon și Usatâi. Exact ca Leancă, cu doi ani în urmă, când s-a dus la București să îi cânte în numele nostru, al tuturor, osanale lui Ponta. Pe de altă parte, Leancă și Maia au știut de furtul miliardului și nu au vorbit. Ba mai mult, Leancă avea parafa în mână. A fost omul care a participat pasiv la jaful secolului. Dar și Maia Sandu ar fi putut anunța societatea din timp. Acum devine limpede că repudierea lui Leancă de către PLDM, din iarnă, avea ca scop incriminarea lui. PLDM voia să pățească Leancă ce a pățit Filat. Dar Leancă nu a cerut bani pentru chiloți de la Shor – un hoț de primă mână după care orheienii plâng în fața Procuraturii.

Cum o dai, politica moldovenească e la pământ. Dar chiar și așa, cum oamenii mâncau papură la foametea din 1946, și noi astăzi trebuie să supraviețuim cu ce avem. Indiferent cât de tare ne-am dori, parcursul european cere un timp, nu se poate face peste noapte. Ar trebui să ne gândim la tineri. Să votăm pentru ei. Nu omul, ci direcție europeană. Pentru că Europa ne sprijină financiar, iar România investește enorm aici. Ele nu vin cu armament în Transnistria ca știm noi cine.

Maia Sandu sau Iurie Leancă. Avantajul Maiei e dosarul ei. Cea mai puțin coruptă dintre candidați, fără legături cu oligarhi și interlopi. Avantajul lui Iurie Leancă – chiar vrea să mențină cursul european. Spre deosebire de Maia Sandu, Leancă e un politician uns cu toate alifiile. E cu siguranță capabil să le reziste patru ani oponenților. S-ar putea ca și Maia să facă față. Încă nu știm. Dacă o vom vota, vom afla. Dar, cu siguranță, ea își dorește acest lucru, nu e o minciună electorală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *