InternaționalRăzboi

Președintele Braziliei susține că știe cum ar putea fi rezolvat războiul din Ucraina: „Dar nu voi spune nimănui”

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro a declarat joi că știe cum ar putea fi „rezolvat” conflictul militar dintre Rusia și Ucraina și că îi va prezenta sugestiile sale omologului ucrainean Volodimir Zelenski, cu care urmează să aibă o discuție telefonică săptămâna viitoare, informează Reuters.

„Îi voi spune părerea mea, ce cred eu. Soluția pentru asta. Știu cum ar putea fi rezolvată. Dar nu voi spune nimănui”, a declarat presei Bolsonaro în timp ce se afla într-o vizită în statul Maranhao din nord-estul țării.

„Soluția în acest caz ar fi la fel cum s-a încheiat războiul dintre Argentina și Marea Britanie în 1982″, a spus liderul brazilian, fără a oferi mai multe detalii.

Argentina și Marea Britanie au avut un scurt conflict în 1982 pentru suveranitatea Insulelor Falkland din sudul Atlanticului, cunoscute în Argentina sub numele de Malvine. Acesta a început în aprilie, anul 1982, când trupele argentiniene au debarcat pe insulele controlate de britanici, iar Marea Britanie a trimis o forță navală pentru a le recuceri. Trupele argentiniene slab echipate au avut puține șanse, iar Argentina a capitulat două luni mai târziu.

Bolsonaro are planificată luni, 18 iulie, o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El a spus că liderul ucrainean a fost cel care l-a contactat inițial și că a fost imediat de acord cu această convorbire.

„Acest război a provocat perturbări uriașe. Mai puțin pentru Brazilia, mult mai mult pentru Europa”, a conchis Bolsonaro.

Președintele brazilian l-a vizitat pe Vladimir Putin la Moscova în luna februarie, cu câteva zile înainte de a începe Rusia războiul în Ucraina. Până în prezent, Bolsonaro a adoptat o poziție neutră în legătură cu conflictul, deși Brazilia încearcă să continue să facă afaceri cu Rusia.

La începutul acestei săptămâni, ministrul brazilian de externe a declarat că țara sa dorește să cumpere cât mai multă motorină din Rusia, care este un important furnizor de îngrășăminte pentru puternicul jucător sud-american din domeniul agriculturii.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Să compari războiul dintre Argentina și Marea Britanie din 1982 cu ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată și distrusă de lăcustele rusești, mi se pare deja o mare… enigmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *