Politică

Președintele Consiliului European, Charles Michel: „Sprijinul nostru este legat de condiționalitățile stricte legate se supremația legii și standardele democratice”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat, duminică, 28 februarie, R. Moldova. El a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu. Cei doi oficiali au discutat despre relațiile dintre Republica Moldova și UE și despre depășirea crizei pandemice.

În cadrul unei conferințe de presă susținută de cei doi oficiali, Președinta Maia Sandu a apreciat vizita lui Charles Michel ca pe un semn de susținere din partea Uniunii Europene. R. Moldova nu este singură în fața pandemiei, a declarat Maia Sandu. În acest context ea a amintit de semnarea recentă a contractului de reziliență de 15 milioane de Euro, care vor veni în sprijinul R. Moldova pentru combaterea efectelor pandemiei. Maia Sandu a apreciat în acest context și livrarea primei tranșe de vaccinuri oferite de România, precum și ajutoarele primite din România și Cehia sub formă de echipamente medicale. Totodată ea a spus că urmează să sosească alte doze de vaccinuri pe platforma COVAX și a menționat că și Lituania va oferi vaccinuri anti Covid pentru cetățenii R. Moldova.

Maia Sandu a vorbit și despre implementarea unui plan economic de recuperare a Republicii Moldova, după criza provocată de pandemie. Ea a spus că în acest sens contează în continuare pe sprijinul Băncii Europene pentru Investiții și că a discutat în acest context cu președintele BEI Werner Hoyer.

Președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova se află într-o situație politică dificilă, dar a subliniat că schimbările în societate și în clasa politică sunt inevitabile. Pentru implementarea reformelor este nevoie de sprijinul politic al Parlamentului, iar pentru aceasta e nevoie să fie organizate cât mai curând alegeri parlamentare anticipate, a declarat Maia Sandu.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat în cadrul conferinței de presă că Uniunea Europeană sprijină agenda ambițioasă a Maiei Sandu de reforme și lupta cu corupția. El a subliniat că sprijinul european vine cot la cot cu implementarea legilor, iar cât de avansate vor fi acestea depinde de R. Moldova. „Sprijinul nostru este legat de condiționalitățile stricte legate se supremația legii și standardele democratice. Eforturile dvs. pentru independența justiției, investigarea fraudei bancare și luptă cu corupția sunt cruciale. De aceea toate perspectivele legate de alegerile anticipate ca având cele mai mare șanse de a realiza toate acestea. Așteptăm ca toți actorii politici să acționeze în interesul cetățenilor R. Moldova”. Implementarea reformelor este direcția corectă, aleasă de Maia Sandu, a accentuat președintele Consiliului European Charles Michel.

„Noi urmărim îndeaproape situația politică, sper să avem o majoritate stabilă în parlament, pentru că și condițiile de viață pentru oamenii din Moldova țin de implementarea reformelor. Dacă vrem mai multă prosperitate, dacă vrem mai multe investiții, este fundamental să ne asigurăm că luptăm cu corupția, că supremația legi este asigurată. Vrem o situație politică stabilă previzibilă, pentru a îmbunătăți relațiile cu structurile Uniunii Europene”, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, efectuează, în perioada 28 februarie -3 martie, o vizită în R. Moldova, Ucraina și Georgia.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *