Economie

Prețurile au luat-o razna la Cahul: „E trist în Republica Moldova, vor pleca toți din țară”

Piața centrală din orașul Cahul: situația nu e deloc una optimistă. Prețul la lactate a crescut cu circa 5%. Din relatările unei vânzătoare de la hala de lactate, aflăm că untul a ajuns de la 42 de lei per kilogram la 50 de lei peste noapte, majorări de preț suferind și celelalte produse de lactate, cum ar fi brânza de vaci, laptele și smântâna. „Cumpărătorii reacționează diferit la această majorare de prețuri: unii cumpără lactate în cantități mai mici, iar alții se întorc pur și simplu și pleacă”, a spus vânzătoarea.

Fiind întrebată despre cât de mult au crescut prețurile la produsele alimentare de primă necesitate din piața centrală, o pensionară din orașul Cahul a răspuns: „Colosal! O conservă simplă, care era 10 lei, acum costă 15, altele, care erau de 11-12 lei, azi sunt de 18. Prețurile sunt exorbitante, nu sunt pentru buzunarele cumpărătorilor. La sfârșitul unei zile de cumpărături de-ale gurii, am constatat că banii se duc foarte repede, însă sacoșa e aproape goală. Și serviciile comunale ne sărăcesc. Nu suntem în stare să achităm toate serviciile și încă să ne mai rămână bani pentru a ne hrăni, este pur și simplu imposibil. La gazul natural am renunțat, pentru că plăteam facturi foarte grele. Ne descurcăm și ne încălzim cum putem – cu căminul, dar și acesta consumă foarte multă energie electrică, trebuie să achităm în jur de 500 de lei lunar doar pentru simplul fapt că ne încălzim puțin înainte de culcare, după care suntem nevoiți să îl deconectăm, iar dimineața în apartament e un frig insuportabil. Cei de la conducere trebuie să întreprindă ceva de urgență, pentru că așa e imposibil de trăit. Cu așa prețuri nu ne putem acoperi nici coșul minim de consum”, s-a revoltat femeia.

„Devine trist în Republica Moldova, mi se pare că vor pleca toți din această țară, cel puțin tineretul, pentru că noi, bătrânii, nu avem încotro. Va rămâne țara fără tineri, pentru că aici nu mai au nici un viitor”, concluzionează o altă locuitoare a orașului Cahul.

E un lux să te îmbolnăvești

În farmacii, e cam aceeași situație. Mai mulți oameni, ajungând la ghișee, fac cale întoarsă. Deși farmaciștii susțin că medicamentele nu au suferit scumpiri majore, acestea sunt simțite pe deplin de cei care au nevoia de a le procura.

„Am ajuns vremuri în care nu îți poți permite să te îmbolnăvești, pentru că nu se știe dacă o să te poți trata”, „încercăm să procurăm din farmacii cele mai ieftine medicamente care nu întotdeauna sunt eficiente”, „Cu așa prețuri ne îmbolnăvim și mai tare când intrăm în farmacii”, susțin oamenii care stau la coadă pe la farmacii.

Și produsele de uz casnic de primă necesitate au suferit majorări esențiale de preț. Vânzătorii se eschivează să ofere informații privind cu cât s-au scumpit acestea, susținând că nu au dreptul să o facă, însă cumpărătorii spun că prețurile la detergenți și la alte produse de menținere a curățeniei le golesc simțitor buzunarele. Cu mai mult de 25% a crescut prețul la scutece, dar și la alimentația pentru copii. În asemenea condiţii, mamele susţin că sunt pur şi simplu disperate, deoarece indemnizaţia lunară pe care o primesc pentru îngrijirea copilului nu le mai ajunge nici măcar pentru strictul necesar.

Solicitat de „Gazeta de Sud”, Veaceslav Bălănel, vicepreședinte al raionului Cahul, a declarat că nu comentează situația creată, argumentând că administrația publică locală nu se face responsabilă de deprecierea leului și că totul depinde de capacitatea puterii centrale de a gestiona corect problemele cu care se confruntă țara.

sursa: gazetadesud.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *