Moldova

Primarii comunişti nu se vor lua după capul lui Voronin (şi Roşca)

„Cerem dizolvarea Parlamentului, demisia actualei guvernări, demisia conducerii Curţii Constituţionale şi a Comisiei Electorale Centrale, anunţarea alegerilor anticipate. Lupu, Filat şi Ghimpu să fie traşi la răspundere pentru uzurparea puterii de stat”, au declarat cei 26 de consilieri comunişti, în cadrul unei şedinţe a Consiliului municipal Bălţi.

Este „nesupunerea civică” o formă de protest sau o încălcare a legislaţiei în vigoare? Ce spun Constituţia şi Codul Penal al R. Moldova în acest sens? Am adresat aceste întrebări unor jurişti şi iată ce ne-au răspuns.

E cazul să se autosesizeze Procuratura

Alexandru Arseni, jurist

Voronin, Roşca şi compania cheamă la încălcarea legii, nu la nesupunere civică. Ar trebui să facem diferenţa, pentru că cei care operează cu aceste noţiuni le confundă intenţionat. Din punctul de vedere al dreptului constituţional, comuniştii şi susţinătorii lor cheamă direct la încălcarea normelor de drept şi a principiului legalităţii. Potrivit dreptului administrativ, deciziile organelor centrale sunt obligatorii pe întreg teritoriul ţării. Asta spune legea. În cazul în care aceste legi sunt încălcate, Procuratura ar trebui să se autosesizeze. Deci, din punctul de vedere al dreptului constituţional, asemenea încălcări ale legii pot fi pedepsite, deoarece încalcă articolele 66, 72, 97, 98 ale Constituţiei.

Sunt sancţionaţi cei care încalcă legea, nu cei care îi instigă la asta.

Vitalie Catană, avocat

În mod normal, acţiunea de nesupunere civică înseamnă o acţiune de masă, non-violentă, împotriva actului guvernării, pe care manifestanţii îl consideră fie imoral, fie îndreptat împotriva intereselor lor generale. E o formă de protest care pune in opoziţie morala cu legea. Trebuie să facem însă disocierea între acţiunile cetăţenilor şi acţiunile autorităţilor publice. Dacă cetăţenii pot alege ca formă de protest să blocheze drumurile, pentru că li s-au încălcat anumite drepturi – e una; dar dacă primarul de Bălţi Vasile Panciuc declară că nu se va supune şi nu va respecta deciziile de la centru ar trebui să ne întrebăm: în ce sens nu se va supune deciziilor de la centru? Nu va da pensii la timp cetăţenilor? Îi va lipsi pe bălţeni de alte servicii publice? În acest caz acţiunile sale de „nesupunere civică” se încadrează în articolul 328 al Codului Penal „Exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu” şi pentru astfel de fapte va fi sancţionat penal, în funcţie de gravitatea faptelor.

Puţin probabil că primarii comunişti se vor lua după apelul liderului lor Vladimir Voronin şi vor încălca legile statului, pentru a ajunge după gratii. De aceea, aşa-numita „nesupunere civică” la care cheamă Voronin este un truc propagandistic, pe care, din câte se ştie, l-a folosit şi în cazul referendumului din 2010. Vă amintiţi, cum la NIT, seară de seară, ni se arăta harta localităţilor care, chipurile, nu se supuneau deciziilor de la centru. Asta făcea parte din propagandă, dar dacă măcar un primar comunist ar fi interzis deschiderea unei secţii de votare în localitatea sa, el ar fi fost condamnat penal pentru nerespectarea Legii privind Codul Electoral. Paradoxul e în faptul că Voronin, Roşca şi toţi cei care instigă astăzi cetăţenii la nesupunere civică nu pot fi pedepsiţi pentru instigare, iar dacă un primar sau o autoritatea publică ar face literalmente ceea ce spun Voronin sau Roşca, ei ar putea fi pedepsiţi. Din păcate, pot fi sancţionaţi doar cei care încalcă legea, nu şi cei care îi instigă la asta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *