Actualitate

Primele crăpături în relaţia China-Rusia: „Putin este autoritar”. Savanţii de la Beijing publică critici la adresa războiului din Ucraina

„Nu este vorba de denazificare şi de salvgardare a securităţii naţionale a Rusiei, ci de o ţară cu tradiţie autoritare care urmează legea junglei şi logica junglei, ameninţănd şi distrugând libertatea şi pacea”, scrie savantul Su Xiaoling pe acelaşi site chinez care în urmă cu câteva zile a publicat un articol în care Hu Wei, vicepreşedintele unui institut de cercetare asociat Consiliului de Stat, critica Rusia direct, scrie Mediafax.ro.

Documentul comun semnat de Putin şi Xi Jinping pe 4 februarie a stabilit că există o prietenie „nelimitată” între Moscova şi Beijing. Dar acum, alianţa stă să crape.

Nu înseamnă neapărat că asiaticii sunt pregătiţi să renunţe la Moscova. Dimpotrivă. Propaganda anti-NATO şi anti-SUA este un numitor comun. Administraţiile provinciale au impus şi grupuri de studiu în universităţi, cu scopul de a justifica „operaţiunea specială” rusească pe pământ ucrainean.

Dar, există şi un revers al medaliei, spun analiştii. Săptămâna trecută, Kremlinul a trimis zece nave militare în strâmtoarea Tsugaru, care desparte cele două insule principale ale arhipelagului japonez. După aceea, a întrerupt negocierile de pace din Insulele Kurile. O modalitate de a pedepsi ostilitatea Tokyo, dar poate şi încercarea de a aprinde un focar de criză mai aproape de Xi, aflat în marş către cel de-al 20-lea Congres al Partidului şi de al treilea mandat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *