Timpul Local

Primele persoane cu probleme de sănătate mintală au intrat în casă nouă

Apartamentele protejate fac parte dintr-un proiect asigurat financiar de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău pentru susţinerea persoanelor cu probleme de sănătate mintală şi integrarea lor în societate. În apartament locuiesc patru persoane, care au trecut un curs de reabilitare în cadrul Centrului „Somato” şi care au deja unele deprinderi de trai independent. Cei patru vor duce un mod de viaţă obişnuit, dar care cere mai multă responsabilitate. Beneficiarii vor trebui să se întreţină singuri, să-şi gătească sau să facă menajul. Zilnic, însă, ei vor fi monitorizaţi de către lucrători sociali ai Centrului pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală „Somato”, care îi vor ajuta în activităţile cotidiene.

„Prin darea în exploatare a locuinţelor protejate urmărim două scopuri: să contribuim la integrarea în societate a persoanelor cu asemenea probleme de sănătate şi să schimbăm mentalitatea populaţiei sănătoase în sensul cultivării toleranţei”, a declarat directoarea Asociaţiei „Somato”, Janna Chihai. Totodată, ea a adăugat că oamenii cu deficienţe mintale nu sunt recunoscuţi de societate din cauză că sunt ascunşi în spitale construite la periferii, departe de ochii lumii. „Dacă problema nu este văzută, atunci ea nu există – după acest principiu s-au condus autorităţile, dar şi oamenii. Aceste persoane există şi la noi. Ele nu prezintă pericol pentru societate, iar boala pe care o au nu este molipsitoare, aşa cum mulţi continuă să creadă”, menţionează Janna Chihai.

Locuinţa protejată deschisă în oraşul Bălţi a fost vizitată şi de ambasadorul Dirk Shuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova. Potrivit lui, „proiectul respectiv este unul de succes, întrucât s-a reuşit realizarea unor lucruri importante, precum îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru persoanele bolnave mintal”.

Locuinţa protejată a fost deschisă în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi aplicarea serviciilor-pilot de apartamente protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală în nordul Moldovei”, derulat de Asociaţia „Somato” cu suportul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, „Mental Health Initiative Open Societe Institute” din Ungaria şi „Global Initiative Hilversum” din Olanda, în parteneriat cu Primăria municipiului Bălţi. Proiectul a fost lansat la finele anului 2008 şi urmează să fie încheiat la sfârşitul acestui an. Programul are un buget de circa 295 mii de euro.

Alte trei case protejate urmează să fie deschise în vara acestui an. În cele patru locuinţe protejate vor trăi în total 16 persoane cu probleme de sănătate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *