Ultima oră

Primul element al scutului antirachetă, distrugătorul Donald Cook, a pornit în marș spre Marea Neagră

Distrugătorul este de fapt, primul element al scutului antirachetă american în Europa, cu baza în portul Rota, Spania.

Din scutul antirachetă va face parte și unitatea militară de la Deveselu, unde vor fi amplasate din 2015 baterii de interceptori și un radar pentru identificarea rachetelor inamice.

USS Cook va ajunge în Marea Neagră într-o săptămână sau 10 zile, după cum a confirmat miercuri pentru NBC un oficial de la Pentagon și va participa la manevre militare alături de marina militară ucriniană, dar și cu aliații NATO din regiune, România, Bulgaria, Turcia, exerciții care urmează să fie programate. În perioada în care va sta în Marea Neagră distrugătorul va acosta în mai multe porturi ale participanţilor la exerciţii.
USS Donald Cook este un distrugător din clasa Arleigh Burke, lansat la apă în 1997, dotat cu rachete Tomahawk și interceptori SM2 şi 2 tuburi pentru lansarea de torpile. Transportă şi un elicopter de atac Sea Hawk.

Truxtun îşi prelungeşte staţionarea în Marea Neagră

USS Donald Cook va fi cel de-al doilea distrugător american care pătrunde în Marea Neagră în ultima lună. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a anunțat, potrivit Ria Novosti, că distrugătorul Truxtun își prelungește misiunea în zonă.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a protestat joi împotriva prelungirii misiunii distrugătorului Truxtun în Marea Neagră, potrivit agenției RIA Novosti. În timpul unei vizite în Kazahstan , ministrul rus de externe a invocat Convenţia de la Montreux pentru aprotesta faţă de prezenţa distrugătorului american peste termenul maxim de 21 de zile consecutive.

Convenţia de la Montreux, încheiată în 1936, prin care Turciei i se acordă control asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, autorizează libera trecere a navelor prin strâmtoare, însă limitează numărul şi dimensiunile acestora. Documentul limitează, de asemenea, în cazul navelor militare care nu aparțin statelor riverane, durata prezenţei lor în zonă.

În general, navele de război ale ţărilor din afara regiunii, cu o greutate mai mare de 10.000 de tone nu pot intra în Marea Neagră. În cazul în care mai multe nave militare ale aceleiaşi ţări intră în Marea Neagră, tonajul lor total nu trebuie să depăşească 45.000 de tone. În plus, navele ţărilor din exteriorul regiunii nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile, consecutiv. Portavioanele nu au acces din cauza tonajului, iar statele care trimit nave în Marea Neagră trebuie să îşi anunţe în avans Turciei intenţiile.

Distrugătorul Truxtun din clasa Arleigh Burke este o navă militară rapidă dotată cum mai multe tipuri de tunuri, rachete Tomahawk și SM2 şi 2 tuburi pentru lansarea de torpile, destinată lovirii torpiloarelor şi submarinelor inamice, precum şi escortării navelor proprii care nu se pot apăra. Transportă și 2 elicoptere de luptă See Hawk.

Sursa: cursdeguvernare.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *