Infrastructură

Primul stat din UE care oprește importul de gaze din Rusia: „Dacă noi putem, poate și restul Europei”

Agresiunea Armatei lui Vladimir Putin asupra Ucrainei aduce măsuri radicale pe piața economică europeană. Sâmbătă, 2 aprilie, un prim stat din UE a anunțat că oprește definitiv importul de gaze din Rusia.

Președintele și ministrul energiei dintr-un stat baltic au anunțat oficial, sâmbătă, 2 aprilie 2022, renunțarea definitivă la gazul rusesc.

Lituania, după ce a anunțat că oprește importul de gaze din Rusia: ”Dacă noi putem, poate și restul Europei”

Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că țara sa nu va mai importa gaz din Rusia, ca parte a sancțiunilor impuse Moscovei.

Oficialul de la Vilnius a îndemnat și restul țărilor din Europa să urmeze acest demers radical.

”Începând cu această lună nu va mai exista gaz rusesc în Lituania. Cu ani în urmă țara mea a luat decizii care astăzi ne permit fără nicio presiune să rupem legăturile energetice cu agresorul (n.r Rusia).

Dacă noi o putem face, o poate face și restul Europei”, a spus șeful statului baltic.

Ministrul energiei de la Vilnius: ”Suntem prima țară din Uniunea Europeană care a obținut independența față de aprovizionarea cu gaze rusești”

În încercarea de a obține o independență energetică completă față de gazul rusesc, ca răspuns la șantajul energetic al Rusiei în Europa și la războiul din Ucraina, Lituania a abandonat complet gazul rusesc, a declarat, tot sâmbătă, ministrul energiei de la Vilnius.

”Suntem prima țară din Uniunea Europeană dintre furnizorii Gazprom care a obținut independența față de aprovizionarea cu gaze rusești, iar acesta este rezultatul unei politici energetice consistente pe termen lung și al soluțiilor de infrastructură oportune”, a spus ministrul lituanian Dainius Kreivis, conform site-ului Delfi.lt.

Potrivit operatorului lituanian al sistemului de transport al gazelor Amber Grid, sâmbătă importul de gaz rusesc pentru nevoile Lituaniei prin conexiunea lituano-belarusa a fost de 0 MW/h.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

      1. Sigur,Moldova a fost inclusa cu tarile Europene la contractarea colectiva a gazelor pentru Europa pe un termen lug si mai ieftin decit gazul rusesc.Deci e o chestie de timp doar… Conducta ruseasca care vine prin Ucraina va fi inchisa.

      1. Interconectarea de la România tot de rusi vine gazul.
        Avem nevoie de o alta alternativa precum curentul electric, panouri fotovoltaice, energie termica.
        Tot ce tine de energie regenerabilă.

        1. Vine de la ruși pe dracu. România importă 11%, restul e din resursele proprii, iar obiectivul este ca de la anul să nu mai importe de loc (mai are rezerve neexploatate încă atât terestre cât și maritime).
          De acord cu energia regenerabilă, dar din păcate investiția e foarte mare și nu se poate realiza într-un timp scurt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *