Prinţul Charles, încântat de Cetatea fortificată din Prejmer
Cei ce l-au însoţit pe prinţ în turul fortificaţiei ne-au spus că acesta s-a interesat despre saşii din Transilvania, despre tradiţii şi motivele care au dus la plecarea lor, menţionând că va sprijini şi va încuraja reîntoarcerea acestora pe meleaguri transilvănene.
„A fost foarte amabil, a ascultat toate doleanţele noastre, toate prezentările care s-au făcut despre cetate. S-a interesat şi de comunitate, cum de au plecat saşii, dacă nu putem să facem ceva să se întoarcă câţiva dintre ei, să ajutăm întoarcerea lor în Transilvania şi el ne-a promis că ne sprijină în acest sens”, a declarat şi preotul Pal Andras.
Prinţul nu a plecat până nu a ascultat şi câteva cântece interpretate la orga din biserica cetăţii. Localnicii au fost extrem de încântaţi de această vizită şi uimiţi de modestia de care a dat dovadă Alteţa Sa. Imediat după ce a plecat din Prejmer, Charles s-a reîntors în judeţul Covasna, în Valea Zălanului.
Istoria Cetăţii
Construcţia acesteia, în plan de cruce greacă, a fost începută de Ordinul Cavalerilor Teutoni, la anul 1218. Înălţarea bisericii a fost continuată apoi în stilul goticului timpuriu, introdus în Transilvania de către călugării Ordinului Cistercian. După prima invazie a turcilor în Transilvania, la începutul secolului al XV-lea, a început fortificarea lăcaşului de cult. Zidurile de apărare înalte de 12 metri, şanţul cu apă care înconjura cetatea şi sistemul defensiv organizat pe toată lungimea zidurilor au făcut ca Cetatea Prejmer, deşi asediată de zeci de ori, să nu fie niciodată cucerită de armatele otomane. Astăzi, întregul complex al bisericii fortificate de la Prejmer se găseşte în administrarea Fundaţiei Saşilor Transilvăneni din München, care finanţează lucrările de restaurare şi de întreţinere ale întregului ansamblu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!