Actualitate

Problema minorității maghiare din Ucraina ar putea fi abordată de Budapesta la summit-ul NATO, în prezența lui Joe Biden. Ce fac autoritățile din România pentru cei jumătate de milion de români din Ucraina?

Prima întâlnire a premierului Viktor Orban cu președintele Volodimir Zelenski a fost eliminată de pe agendă. Despre aceasta informează ziarul maghiar Magyar Nemzet citând propriile sale surse diplomatice. Motivul ar fi problema minorității maghiare din Transcarpatia, scrie BucPress, preluat de Romanian Global News.

„Diplomația maghiară, care blochează reuniunea consiliului NATO-Ucraina la nivel politic, vede că Zelenski nu și-a respectat promisiunile și nu este mai bun pentru Transcarpatia decât predecesorul său Petro Poroșenko.

Cei familiarizați cu această temă văd că, deși vara trecută a existat încă o șansă pentru prima întâlnire dintre premierul Viktor Orban și Zelenski, situația s-a înrăutățit de atunci, iar summit-ul a fost eliminat de pe ordinea de zi, întrucât nu a fost posibil să-l organizăm de aproape doi ani „, subliniază sursa.
Ungaria se pregătește, de asemenea, să ridice problema minorității maghiare din Transcarpatia la summit-ul NATO programat pentru iunie. În special, în fața președintelui american Joe Biden, care este, de asemenea, programat să participe la summit, desigur, dacă situația cu coronavirusul o permite.
„Nu am finalizat încă lucrările pregătitoare, dar sunt încrezător că vom ridica cu siguranță problema Transcarpatiei la summit”, a declarat un lider al diplomației maghiare, sub acoperirea anonimatului.

Budapesta este nemulțumită de politica Ucrainei față de minoritatea națională maghiară, în special în ceea ce privește limba și educația. Este vorba, de asemenea, de o intimidare constantă. Sunt, de asemenea, plângeri cu privire la interzicerea intrării unor politicieni maghiari în Ucraina.
„Orice acuzații conform cărora comunitatea maghiară sau o parte a acesteia ar fi intimidată în Ucraina sunt speculații fără fond. În Ucraina, ca stat guvernat de statul de drept, se aplică principiul responsabilității individuale, mai degrabă decât a responsabilității colective”, a declarat Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei.

Se va reaminti că întâlnirea dintre Viktor Orban și Volodimir Zelenski a fost programată pentru vara trecută, cu toate acestea, a fost amânată de mai multe ori.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *