Internațional

Probleme majore în zona Schengen: Germania și Cehia introduc control la graniță

Reacţiile au fost imediate – în timp ce şeful Comisiei Europene spune că reluarea verificărilor la frontiere demonstrează că e nevoie urgentă să se aplice cotele obligatorii, Slovacia, care respinge cotele impuse, acuză Germania de şantaj.

„În acest moment, Germania introduce temporar controalele la graniţele interne. La început, ne vom concentra pe graniţa cu Austria. Scopul acestor măsuri este limitarea afluxului actual de refugiaţi în Germania şi revenirea la procedurile normale, atunci când oamenii intră în ţară”, a spus Thomas de Maiziere, ministrul de Interne al Germaniei.

„De asemenea, refugiaţii trebuie să accepte că nu pot să-şi aleagă pur şi simplu o ţară membră a UE care să-i protejeze”, a adăugat el.

La scurt timp a urmat şi anunţul Cehiei.

„Republica Cehă reintroduce controale la graniţa sa cu Austria. Următoarele etape vor fi determinate în funcţie de numărul de refugiaţi care se îndreaptă spre Republica Cehă”, a spus și Milan Chovanec, ministrul ceh de Interne.

Decizia Germaniei de a suspenda tratatul Schengen a provocat iritare în statele membre care se opun cotelor de refugiaţi. Ţări precum Slovacia văd în această decizie un adevărat şantaj la care sunt supuse pentru a accepta decizia Comisiei Europene de a împărţi numărul de imigranţi. De altfel, acesta a şi fost apelul făcut de preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, după o convorbire prin telefon cu cancelarul german Angela Merkel.

Ministrul slovac de Interne a reacţionat imediat.

„Am mandatul Guvernului şi al Parlamentului de a mă opune prin veto cotelor, pentru că nu au nicio logică, sunt îndreptate împotriva refugiaţilor şi nu rezolvă situaţia”, a spus Robert Kalinak, ministrul slovac de Interne.

Polonia a reacţionat mai precaut şi a declarat că va accepta mai mulţi refugiaţi numai dacă Uniunea îşi securizează frontierele externe, îi separă pe cei care vin din zone de conflict de cei care vin din cauze economice şi îi permite Varşoviei să aibă un cuvânt de spus în trecerea refugiaţilor printr-un filtru de securitate.

Analiştii politicii internaţionale spun că decizia Germaniei dă un semnal puternic înaintea reuniunii Consiliului JAI, al miniştrilor de Interne europeni, care urmează să decidă asupra obligativităţii cotelor.

„Cred că Germania a vrut să puncteze acum, cu o zi înaintea reuniunii JAI. Germania a dat un prim semnal umanitar, deschizând graniţele pentru zeci de mii de refugiaţi, dar acum vrea să arate foarte clar că tratatul Schengen poate fi by-passat temporar”, a spus Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle.

„Cred că se exercită o presiune, chiar şi involuntar, asupra reuniunii. E o situaţie de criză, din care e mult mai greu să vii acum să spui că nu poţi primi decât un număr limitat… Din moment ce și posibilităţile Germaniei au fost suprasolicitate”, a spus și Christian Mititelu, analist de politică externă.

În urma deciziei Berlinului, cel puţin 4.000 de soldaţi vor fi trimişi la graniţa Germaniei cu Austria pentru a asigura blocarea fluxului de refugiaţi. Potrivit Agenţiei France Presse, cel puţin 63 de mii de oameni originari din Orientul Mijlociu ar fi intrat în Germania doar în ultimele două săptămâni.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *