Social

Problemele cu care se confruntă recenzorii sau lupta cu moldovenii încăpățânați

În timp ce unii oameni, din motive de securitate, refuză să-i lase să intre în case, alții se încăpăținează și nu doresc să răspundă la întrebările ce țin de veniturile personale, apartenența religioasă sau limba pe care o vorbesc. Totodată, chiar dacă în mass-media a avut loc o campanie de informare a populației, mulți oameni nu cunosc nimic despre recensământul din acest an. Pe lângă probleme, recenzorii au parte și de situații amuzante sau întâlnesc oameni interesanți.

Grigore Juncu este recenzor în sectorul Botanica al capitalei. Tânărul a fost de acord să ne povestească despre primele zile de muncă în teren și dificultățile cu care s-a confruntat.


Grigore Juncu, recenzor în sectorul Botanica al capitalei

Pentru Grigore aceasta este prima lui experiență. Dacă înainte de a merge la instructaj, el se gândea că chestionarea persoanelor este un lucru simplu, atunci după ce a fost instruit, tânărul a înțeles că îl așteaptă două săptămâni dificile și imprevizibile.

Populația nu este informată suficient de bine

Cea mai evidentă problemă pe care a sesizat-o recenzorul este faptul că o mare parte din populație nu cunoaște că în această perioadă are loc recensământul populației.

„Chiar dacă la TV, la radio, în ziare sau pe Internet s-a anunțat despre recensământ, oamenii nu sunt informați. Mulți bătrâni nu aud bine sau nu văd și, prin urmare, nu sunt foarte receptivi atunci când le batem la ușă. Totodată, unii oameni sunt sceptici în privința recensământului și ne întreabă cu ce scop este realizat. Noi încercăm să le vorbim despre importanța acestuia și ca rezultat unii acceptă să ne vorbească, iar alții refuză”, a menționat Juncu.

Potrivit regulamentului, dacă oamenii refuză să vorbească de două ori, a treia oară recenzorul are dreptul să meargă însoțiți de organele de ordine. La fel, dacă nimeni nu este acasă, recenzorul bifează că a fost și se obligă să mai treacă de două ori până va reuși să vorbească cu stăpânii.

Chestionarea unei familii poate dura mai mult de jumătate de oră

Chiar dacă la prima vedere se pare că întrebările din chestionare nu sunt dificile, oricum recenzorii sunt nevoiți să acorde câte minimum jumătate de oră pentru intervievarea unei familii. Potrivit lui Grigore Juncu uneori este mai dificil să chestionezi o persoană în etate decât o întreagă familie. Mulți bătrâni nu înțeleg toate întrebările și se întâmplă că refuză să răspundă la ele. Prin urmare, recenzorul pierde mai mult timp explicând întrebarea, decât atunci când completează chestionarul.

Recenzorul Grigore ne-a comunicat care sunt întrebările la care oamenii întâmpină dificultăți sau evită să răspundă. Acestea țin în mare parte de avere, afaceri, în mare parte cele care abordează aspectul financiar al respondentului. Totodată, oamenii se gândesc mai mult sau se eschivează să răspundă la întrebările despre religie, naționalitate sau limbă. „Chiar dacă persoanele înțeleg întrebarea, ele nu conștientizează cu ce scop aceasta este adresată”, subliniază Juncu.

Reporterii TIMPUL l-au însoțit pe Grigore în apartamentul Elenei Maloletchina care se află pe bd. Dacia din capitală. Femeia are peste 80 de ani și a deschis ușa doar după ce recenzorul s-a prezentat. Pensionara știa despre recensământ și a fost de acord să răspundă la întrebări. Având probleme cu vederea și cu auzul, intervievarea bătrânei a durat mai mult de jumătate de oră, însă ea s-a arătat mulțumită de atitudinea recenzorului și de faptul cum i-au fost explicate întrebările. Femeia a întâlnit dificultăți la capitolul ce ține de sursele de venit, dar inclusiv și la întrebările despre limbă sau naționalitate.


Grigore Juncu împreună cu Elena Maloletchina verifică dacă chestionarele au fost completate corect

Programul și remunerarea unui recenzor

Intervievarea persoanelor este dificilă și pentru că majoritatea respondenților sunt la serviciu în timpul zilei. De aceea recenzorii sunt nevoiți să bată la ușa oamenilor spre seară, atunci când aceștia se întorc acasă. Grigore spune că are program liber chiar dacă este șomer și ar putea aplica chestionare de dimineață până seara, oricum cea mai mare parte din oameni nu sunt acasă și nu are rost să-i aștepte toată ziua în prag.

În acest an, tânărul este responsabil de intervievarea tuturor familiilor care trăiesc în două blocuri a câte nouă etaje din sectorul Botanica. „La mulți li se pare că sunt puțini oameni pentru două săptămâni de muncă, dar ținând cont că putem vorbi cu ei doar în anumite ore ale zilei, misiunea devine mai complicată”, spune Juncu.


Recenzorul Grigore Juncu completează un chestionar în funcție de răspunsurile respondentului

Ca pentru orișice activitate de acest gen, recenzorii urmează să fie remunerați după data de 25 mai, atunci când se va încheia recensământul. Suma pe care urmează s-o primească fiecare va fi calculată după o anumită formulă. Aceasta va stabili câte chestionare au fost îndeplinite, veridicitatea lor sau câte au fost anulate. Grigore spune că nu știe câți bani va primi, dar presupune că suma ar trebui să fie puțin peste două mii de lei.

Un caz amuzant în primele zile de muncă

Atunci când interacționezi cu mai mulți oameni, deseori se întâmplă să fii martor la mai multe lucruri ciudate. De o asemenea situație a avut parte și Grigore. Tânărul a sunat la ușa unei familii, i-a întredeschis un bărbat vorbitor de rusă, iar din apartament s-a auzit o femeie care i-a sugerat să vină mai târziu pentru că soțul ei nu este acasă. După mai multe schimburi de replici, totuși bărbatul a deschis ușa. Acesta era doar în lenjerie intimă, iar femeia zâmbea într-un colț al camerei. Recenzorul a presupus că aceștia ar fi amanți și a preferat să se retragă, ca să revină mai târziu, atunci când soțul femeii va fi acasă.

Notă! Timp de două săptămâni, aproape 12 mii de recenzori vor vizita toate gospodăriile din ţară, pentru a colecta datele necesare.
Fiecare recenzor trebuie să aibă cu sine următoarele obiecte:
1. Legitimația de recenzor
2. Geantă, jachetă cu logoul recensământului
3. Chestionarele de recensământ
Cele patru chestionare sunt:
1. CL – Chestionar clădire locuință
2. P – Chestionar persoană
3. SCL – Chestionar spațiu colectiv de locuit
4. S – Chestionar pentru persoana cu şedere temporară pe durată de până la 12 luni


Jachetă cu logoul recensământului pe care este obligat s-o îmbrace fiecare recenzor

BILA NEAGRĂ

RUȘINE: Directorul BNS scuză recenzorii care scriu cu creionul

Directorul Biroului Național de Statistică, Lucia Spoială, neagă faptul că Recensământul Populației și Locuințelor a debutat cu stângul și respinge acuzația unor membri ai societății civile din Republica Moldova, care au semnalat faptul că de luni și până astăzi au avut loc zeci de încălcări în procesul desfășurării recensământului. Pe de altă parte, directorul BNS a precizat pentru Ziarul Național că marți seara a aflat despre o sesizare care se referea la faptul că un recenzor a completat un răspuns la o întrebare cu creionul simplu. ,,Nu a fost ceva intenționat. A fost ceva de ordin tehnic”, a explicat Lucia Spoială, pierzând din vedere faptul că toți recenzorii trebuie să completeze răspunsurile din formulare NUMAI CU PIXUL.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *