Producătorii vitivinicoli pot achiziţiona echipamente pentru vinificaţie în leasing
Finanţarea este una mai avantajoasă, în comparaţie cu un credit clasic, pentru că nu obligă agricultorii să prezinte dovada bunurilor pentru gaj, dar şi datorită condiţiilor de finanţare favorabile, transmite IPN.
Directorul executiv al Programului, Iurie Brumărel, a declarat la o conferinţă de presă că pentru această componentă sunt rezervate 10 milioane de euro. Suma minimă de finanţare în leasing va fi de 25 de mii de euro şi se va efectua prin 4 bănci comerciale – ProCreditBank, Mobiasbancă, Comerţbank şi Energbank. Lista băncilor ar putea fi extinsă, în special cu băncile care au experienţă în creditarea agenţilor economici din sectorul agrar.
„Acest Program, finanţat cu 75 de milioane de euro de către Banca Europeană de Investiţii a oferit deja credite directe companiilor vitivinicole în sumă de 42 de milioane de euro. Acum lansăm şi cea de-a doua componentă de finanţare, cea de leasing. Este o soluţie reală pentru producătorii, care nu au ce lăsa în gaj la bănci, să procure şi ei diverse echipamente şi articole de tehnică noi, să se modernizeze procesul de producţie în industria vitivinicolă”, a notat Iurie Brumărel.
Pentru creditarea în leasing sunt eligibile gospodăriile ţărăneşti, întreprinderile individuale, cooperativele, SRL-urile şi societăţile pe acţiuni. Suma minimă de finanţare în leasing este de 25 mii euro. Rata dobânzii va oscila între 3,75% şi cel mult 5,75-6%, cu mult mai muică decât cea înregistrată pe piaţă. Pot fi procurate tractoare, remorci, combine, maşini viticole şi vinicole, camioane, stivuitoare, grape, tocătoare, zdrobitoare, filtre, pompe şi alte maşini şi utilaje.
Iurie Brumărel a spus că în primăvară primii beneficiari ai acestei componente a Programului ar putea să procure echipamentele dorite. Până atunci potenţialii beneficiari vor urma cursuri de instruire, vor fi informaţi detaliat despre condiţiile de procurare în leasing şi de returnare a împrumutului.
Prezent la conferinţa de presă Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului a apreciat pozitiv lansarea componentei de leasing financiar. „Leasingul soluţionează o problemă cu care se confruntă mulţi producători agricoli, lipsa de gaj. Chiar şi pentru companiile mai mari este o oportunitate, că acestea au pus în gaj ce au avut pentru a accesa alte credite”, a spus Munteanu.
Programul de restructurare a Sectorului Vitivinicol „Filiera Vinului” a fost conceput de către Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru a soluţiona vulnerabilităţile structurale din industria vitivinicolă a Moldovei. Scopul Programului este de a contribui la redresarea sectorului vitivinicol din ţară şi promovarea producerii vinului cu denumire de origine protejată şi indicaţie geografică protejată.
Sursa: IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!