Actualitate

Profilul tău de Facebook poate indica ce afecțiuni medicale ai

Actualizările statusurilor de pe Facebook au fost „în mod deosebit eficiente în prezicerea diabetului zaharat şi a tulburărilor mintale de tipul anxietăţii, depresiei şi a psihozelor“, potrivit cercetării. Cercetarea a fost publicată în jurnalul PLOS One. „Personalitatea oamenilor, starea mintală şi comportamentele legate de sănătate se reflectă şi în profilurile lor de pe reţelele de socializare şi toate au un impact major asupra sănătăţii“, se spune în această cercetare, potrivit CNN.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au asociat datele din dosarele electronice ale pacienţilor obţinute prin consimţământ cu profilurile lor de pe reţelele de socializare. În total, au cercetat 949.530 de actualizări ale statusurilor pe Facebook pentru 999 de participanţi ale căror postări au depăşit 500 de cuvinte. Cercetătorii au identificat limbaje care au indicat comportamente caracteristice sau simptome ale anumitor diagnostice. De exemplu, postările care au menţionat cuvintele „băutură“, „beat“ sau „sticlă“ au fost marcate pentru abuzul de alcool. Cu toate acestea, studiul avertizează că limbajul nu constituie în mod necesar un mecanism cauzal. Totuşi, modelele de social media au o valoare predictivă şi pot deschide calea unor noi posibilităţi de personalizare a serviciilor de sănătate.

Întrebări despre datele personale
„Puterea limbajului social media de a prezice diagnostice ridică întrebări legate de intimitate, consimţământ de prelucrare a datelor şi proprietatea acestor date“, mai spun cercetătorii. În ultimii ani, Facebook a fost în centrul mai multor scandaluri legate de practica sa de folosire a datelor utilizatorilor. Gigantul tehnologic a câştigat 56 de miliarde de dolari americani în 2018 prin monitorizarea utilizatorilor şi folosirea datelor pentru campanii de publicitate ţintite.

CEO Facebook Mark Zuckerberg a recunoscut că există dificultăţi în protejarea datelor utilizatorilor – scandalul Cambridge Analytica care a expus datele a cel puţin 50 de milioane de utilizatori fiind un exemplu de breşă de securitate. În luna martie, el a susţinut că intenţionează să repoziţioneze compania ca pe o platformă axată pe confidenţialitatea datelor. 

https://www.tabu.ro/

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.